Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Πρέπει να σταματήσει ο χρηματοδοτικός στραγγαλισμός του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα

ΤΟΝΙΣΕ  Ο ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΘΟΔΩΡΟΣ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ ΜΙΛΩΝΤΑΣ
ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ FRIEDRICH NAUMANN ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

“Η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση, μόνο με την κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα. Χρειάζεται μια πολιτική με λιγότερους φόρους, λιγότερο κράτος, η οποία θα θέσει τέλος στον χρηματοδοτικό στραγγαλισμό του ιδιωτικού τομέα”. Αυτό τόνισε ο Θόδωρος Σκυλακάκης, ευρωβουλευτής της Ομάδας της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE), μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε χθες Πέμπτη στο Βερολίνο το γερμανικό Ίδρυμα για την Ελευθερία Friedrich Naumann.

Η ημερίδα είχε ως θέμα " Προοπτικές φιλελεύθερων λύσεων για ανάπτυξη και ευημερία στην Ελλάδα" και συμμετείχαν Έλληνες και Γερμανοί πολιτικοί, εκπρόσωποι του ελληνογερμανικού επιμελητηρίου, δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί κ.α.

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο ευρωβουλευτής Θ. Σκυλακάκης, αναφέρθηκε στην οικονομική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα και μεταξύ άλλων τόνισε:

“Ενώ η ανεργία στην Ελλάδα έχει φτάσει το πρωτοφανές ύψος του 27%, πολλές ελληνικές επιχειρήσεις δουλεύουν σήμερα στο 40-50% της παραγωγικής τους δυναμικότητας. Οι αιτίες είναι ο χρηματοδοτικός στραγγαλισμός και η υπερφορολόγηση που υφίστανται από το κράτος. Τα χρήματα που ήρθαν από την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά για την χρηματοδότηση του κράτους εις βάρος του ιδιωτικού τομέα. Ταυτόχρονα, σε αντίθεση με ό,τι προέβλεπε το μνημόνιο (όπου ρητά υπήρχε η υποχρέωση να μηδενιστούν τα χρέη του κράτους στον ιδιωτικό τομέα, η οποία παραβιάστηκε), το κράτος δεν ήταν και δεν είναι ακόμα και σήμερα συνεπές στις δικές του υποχρεώσεις. Τέλος οι ήδη υψηλοί φορολογικοί συντελεστές αυξήθηκαν ακόμα περισσότερο. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι μια πολύ μεγαλύτερη ύφεση από αυτή που προβλεπόταν και ήταν αναπόφευκτη στο πλαίσιο της αναγκαστικής προσπάθειας μείωσης των ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους. Η πολιτική αυτή πρέπει να αλλάξει”.

Ο ίδιος, καταλήγοντας υπογράμμισε: “Η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση, μόνο με την κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα. Αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί με 50% του ΑΕΠ να πηγαίνει στο κράτος, όπως συνέβη το 2012. Χρειάζεται μια πολιτική με λιγότερους φόρους, λιγότερο κράτος η οποία θα θέσει τέλος στον χρηματοδοτικό στραγγαλισμό του ιδιωτικού τομέα. Χρειάζεται ακόμα οι ευρωπαϊκοί πόροι που θα έρθουν στα επόμενα χρόνια στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ να μην χρησιμοποιηθούν όπως στο παρελθόν, αλλά να χρηματοδοτήσουν προπαντός παραγωγικές επενδύσεις, κινητοποιώντας αντίστοιχους πόρους του ιδιωτικού τομέα.”

Στο ίδιο πάνελ, μαζί με τον Θ. Σκυλακάκη μίλησαν, ο δημοσιογράφος Πάσχος Μανδραβέλης, ο πρώην διευθυντής του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου Martin Knapp και ο γερμανός βουλευτής Erwin Lotter αντιπρόεδρος της ομάδας του Γερμανικού Κοινοβουλίου για της γερμανοελληνικές σχέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...