Οι πρωτοβουλίες που πήραν οι αγοραστές σε Τραπεζικούς τίτλους λίγο μετά τις 15:00 άλλαξε την αρνητική εικόνα που είχε το Χρηματιστήριο Αθήνας επηρεασμένο από τις γεωπολιτικές ανησυχίες και το επιφυλακτικό κλίμα που έδειξαν να επικρατεί στις διεθνείς Αγορές.
Είναι ενδεικτικό ότι ο Τραπεζικός δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί έως τις 1344,9 μονάδες (-2,05%), όμως στην συνέχεια όχι μόνο ανέκαμψε και έσβησε τις αρχικές απώλειες, αλλά γύρισε και έκλεισε με κέρδη 0,81%
Με τις σημαντικές βοήθειες του Τραπεζικού κλάδου, αλλά και άλλων τίτλων του 20άρη, ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε κατά τις τελευταία ώρα της συνεδρίαση να διεκδικεί κλείσιμο ακόμα και υψηλότερα των 1600 μονάδων, για να υποχωρήσει μάλλον άτσαλα λίγο μετά τις 16:10 και να κλείσει τελικά στις 1.593,30 μονάδες με άνοδο της τάξης του 0,13% και τζίρο λίγο πάνω από τα 114 εκατομμύρια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δείκτης ενδοσυνεδριακή κίνηση υψηλότερα των 1600 μονάδων είχε να δει από τη συνεδρίαση της 27/10/2010, όταν και ενδοσυνεδριακά είχε αναρριχηθεί μέχρι τις 1601,35 μονάδες.
Αξιοπρόσεκτη η κινητικότητα εκτός 20άρη, όπου εκτός των... συνήθων υπόπτων (θυγατρικές Βιοχάλκο), συνεχίστηκε το «rotation» στους ημερήσιους πρωταγωνιστές, με το μενού να περιλαμβάνει όλο και περισσότερους τίτλους, αφού όλο και περισσότερες «φίλιες δυνάμεις» φαίνεται να δραστηριοποιούνται.
Σημαντικές υποσχέσεις άφησε ο τίτλος της Εθνικής που βρέθηκε να κλείνει εκ νέου υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 7,00 ευρώ και θα κληθεί να αντιμετωπίσει εκ νέου την δύσκολη ζώνη 7,20 - 7,30 ευρώ, ανοδική διάσπαση της οποίας θα δώσει πιθανή κίνηση προς τα 7,88 ευρώ.
Ασφαλώς σημαντικό ρόλο για την ανάκαμψη της ψυχολογίας των αγοραστών έπαιξε κατά την συνεδρίαση της Δευτέρας οι λιγότερες των αρχικά εκτιμώμενων πωλήσεις σε Δεικτοβαρείς μετοχές, καθώς η προσφορά απορροφήθηκε μάλλον εύκολα και από την άλλη οι φήμες - εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα διαπραγματεύεται δάνειο 50 δισ. από την ΕΕ για την επαναγορά ομολόγων της στις τρέχουσες «κουρεμένες» τιμές.
Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με τους περισσότερους επαγγελματίες του χώρου, το Χ.Α. δείχνει να κινείται απαλλαγμένο από την κατάθλιψη και την εσωστρέφεια και μάλιστα με διαθέσεις να κλείσει κάπως την «ψαλίδα» σε σχέση με τις διεθνείς Αγορές, πάντα υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι δεν θα υποτροπιάσει σημαντικά το διεθνές κλίμα.
Αυτός είναι και ο λόγος που οι κατοχυρώσεις κερδών πραγματοποιούνται με ένα πολύ μετριοπαθή τρόπο, χωρίς να διαταράσσουν την τελική εικόνα στο πρόσημο της Αγοράς και κυρίως χωρίς να δικαιώνουν απαισιόδοξες θέσεις και φέρνοντας σε σχετικά δύσκολη θέση όσους επιμένουν να διατηρούν επιθετικά «short» θέσεις.
Βασικό χαρακτηριστικό επίσης αυτής της ανόδου είναι η διατήρηση της ανοδικής εικόνας των εταιρειών της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης (έστω και με σχετικό «rotation») με την συνδρομή αυξημένων συναλλακτικών όγκων, η οποία οφείλεται στην επανάκαμψη «φίλιων» εγχώριων δυνάμεων, διευρύνοντας την γκάμα επιλογών και το βάθος της Ελληνικής Αγοράς.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας συνέπεσε να είναι και η τελευταία του Ιανουαρίου που βρήκε τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει μηνιαία κέρδη 12,69% (η καλύτερη μηνιαία επίδοση του τελευταίο εξαμήνου, με την αμέσως καλύτερη να καταγράφεται τον Ιούλιο του 2010 με μηνιαία κέρδη 17,27%) και τον Τραπεζικό δείκτη με μηνιαία κέρδη 9,72%, ενώ ο FTSE τερμάτισε τον μήνα με κέρδη 11,26%.
«Πρώτο τραπέζι πίστα» από τους κλαδικούς δείκτες και σύμφωνα με στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, ο δείκτης των Πρώτων Υλών με μηνιαία κέρδη 24,85%, ενώ ακολούθησαν οι Τηλεπικοινωνίες με μηνιαία κέρδη 23%.
Το +12,69% του Γενικού Δείκτη φέρνει το Χ.Α. τρίτο στην παγκόσμια κατάταξη από πλευράς απόδοσης για τον μήνα Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία της Solidus Sec. Πρώτη μακράν η Αγορά της Μογγολίας με κέρδη που ξεπερνούν το 64%, δεύτερο το Βελιγράδι με κέρδη 14,52%, ενώ την τετράδα συμπληρώνει η Κύπρος με μηνιαία κέρδη 11,97%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται