Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Εντοκα Γραμμάτια Δημοσίου: Σε άντληση 500 εκατ. ευρώ στοχεύει το Δημόσιο

Σε νέα δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας προχωρά αύριο Τρίτη το ελληνικό δημόσιο με στόχο την άντληση 500 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μία κρίσιμη έκδοση, καθώς πραγματοποιείται σε μία περίοδο βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος για τη χώρα μας, υπό την προοπτική εξεύρεσης μίας οριστικής λύσης σε επίπεδο ΕΕ για τις αδύναμες δημοσιονομικά χώρες. Επιπλέον, είναι η πρώτη δημοπρασία που διενεργείται μετά την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch, η οποία ήταν τελικώς ηπιότερη του αναμενόμενου. Συγκεκριμένα, η βαθμολογία της Ελλάδος αναθεωρήθηκε προς τα κάτω κατά μία βαθμίδα έναντι τριών που αναμενόταν αρχικώς.
Υπενθυμίζεται ότι στην αμέσως προηγούμενη δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 4,10%, ωθούμενο προς τα πάνω από την άνοδο των spreads στα κρατικά ομόλογα το ίδιο διάστημα. Εξάλλου, την περασμένη εβδομάδα στους εξάμηνους τίτλους που εκδόθηκαν το επιτόκιο κρατήθηκε κάτω από το «ψυχολογικό» όριο του 5%.
Οπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) η ημερομηνία διακανονισμού (settlement) των εντόκων θα είναι η Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011 (Τ+3), ενώ η δημοπρασία θα γίνει με ανταγωνιστικές προσφορές από τους Βασικούς Διαπραγματευτές Αγοράς στην ΗΔΑΤ, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται από τον Κανονισμό Λειτουργίας τους.
Επίσης, βάσει του σχετικού κανονισμού παρέχεται η δυνατότητα υποβολής μη ανταγωνιστικών προσφορών, τόσο κατά την ημέρα διεξαγωγής της δημοπρασίας, όσο και κατά το χρονικό διάστημα των 2 εργάσιμων ημερών μετά το τέλος αυτής, και μέχρι ώρας 12.00 μ.μ. της δεύτερης εργάσιμης ημέρας.
Οι μη ανταγωνιστικές προσφορές θα ικανοποιηθούν στην τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price) μέχρι συνολικού ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού για κάθε μία από τις παραπάνω δύο περιπτώσεις. Για τα έντοκα γραμμάτια δεν θα δοθεί καμία προμήθεια.
ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...