Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

"Καμπανάκι κινδύνου" κρούει το κρητικό εμπόριο!

Την αρνητική εικόνα της εμπορικής δραστηριότητας στην Κρήτη τον τελευταίο χρόνο καταδεικνύουν τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων του νησιού και παρουσίασε χθες στα πλαίσια των τριήμερων κινητοποιήσεων των εμπόρων.

 Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το
προεδρείο της ΟΕΣΚ επισημάνθηκε πως πλέον το 50% των εμπόρων της Κρήτης δεν είναι σε θέση να καλύψει τις υποχρεώσεις του προς τον ΟΑΕΕ, ενώ το 50% των εμπόρων δεν μπορεί να καταβάλει ούτε τον ΦΠΑ. Εξάλλου από τον Οκτώβρη του 2008 μέχρι σήμερα υπολογίζεται σε 40-50% η πτώση του τζίρου των κρητικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Γιάννη Μαργαρώνη στα στοιχεία των 4 επιμελητηρίων του νησιού δείχνουν πως το 2010 στον Νομό Ηρακλείου άνοιξαν 615 επιχειρήσεις και έκλεισαν 692, στα Χανιά άνοιξαν 185 και έκλεισαν 180, στο Ρέθυμνο άνοιξαν 139 και έκλεισαν 125 ενώ στο Λασίθι άνοιξαν 84 επιχειρήσεις και έκλεισαν 96.

Αν ανατρέξει ωστόσο κανείς στο παρελθόν και συγκεκριμένα στο 2006 θα διαπιστώσει πως ήταν πολύ περισσότερες οι επιχειρήσεις που άνοιξαν από εκείνες που έκλεισαν και στους 4 νομούς. Ειδικότερα στο Ηράκλειο οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων στο Επιμελητήριο το 2006 ήταν κατά 172 περισσότερες από τις διαγραφές, στα Χανιά 154, στο Ρέθυμνο 15 και στο Λασίθι 95.

Από το 2006 μέχρι σήμερα, είπε ο κ. Μαργαρώνης, έχει μειωθεί σημαντικά στην Κρήτη η διάθεση του επιχειρείν.

Ο ίδιος θεωρεί πως σε όλη αυτήν την κατάσταση το μόνο θετικό είναι πως οι εμπορικές επιχειρήσεις δεν έχουν προχωρήσει σε μεγάλης κλίμακας απολύσεις του προσωπικού τους.

Η ΟΕΣΚ πέρα από τη δημοσιοποίηση της κατάστασης που επικρατεί στον χώρο του εμπορίου στην Κρήτη έχει αποφασίσει και έχει προτείνει σε όλους τους εμπορικούς συλλόγους, ακολουθώντας σχετική απόφαση της ΕΣΕΕ, να κρατήσουν τα καταστήματα τους κλειστά ως τις 11 το πρωί της Τετάρτης.

Τα αιτήματα που θέτουν οι έμποροι πανελλαδικά είναι μεταξύ άλλων:
• Να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές.
• Να καθιερωθεί η υποχρέωση του Κράτους για άμεση, επιστροφή του ΦΠΑ προς τις επιχειρήσεις.
• Να ενταχθούν πλήρως στα επενδυτικά και αναπτυξιακά κίνητρα οι εμπορικές επιχειρήσεις.
• Να επανεξεταστούν άμεσα οι πολιτικές ενίσχυσης της ρευστότητας από το Τραπεζικό σύστημα.
• Να υλοποιηθούν προγράμματα ΕΤΕΑΝ με αποκλειστική στόχευση την ενίσχυση των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.
• Να συσταθεί μηχανισμός ελέγχου της χρηματοδοτικής πολιτικής των τραπεζών
goodnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...