Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Το Ισραήλ αναγνώρισε την ελληνική ΑΟΖ

Μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις των τελευταίων δεκαετιών σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής αλλά και μελλοντικών οικονομικών εξελίξεων αποτελεί το γεγονός ότι το Ισραήλ προχώρησε στην αναγνώριση της ελληνική ΑΟΖ*, χωρίς η Ελλάδα να έχει προβεί -επισήμως, τουλάχιστον- σε ανακήρυξη.

Συγκεκριμένα, το Ισραήλ έδωσε πριν μερικές ημέρες στη δημοσιότητα χάρτες, οι οποίοι περιγράφουν την πορεία που θα έχει ο αγωγός φυσικού αερίου από το κοίτασμα “Λεβιάθαν”, ο οποίος διακινείται από την αμερικανική εταιρεία Νoble Εnergy στην Ευρώπη, μέσω υποθαλάσσιου αγωγού που θα περνά από την Ελλάδα. Σύμφωνα λοιπόν με τους χάρτες αυτούς, αναγνωρίζεται το 100% της ελληνικής ΑΟΖ, συνέχεια εκείνης της Κύπρου.

Άξιο αναφοράς το γεγονός ότι η δημοσιοποίηση των εν λόγω χαρτών γίνεται πριν η ίδια η Ελλάδα αναγνωρίσει την ΑΟΖ της, ως αποτέλεσμα της γνωστής διαφωνίας με την Τουρκία για την υφαλοκρηπίδα στο Καστελόριζο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ισραηλινοί χάρτες δόθηκαν στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο, πάντως αποφεύγει να κάνει κάποιο επίσημο σχόλιο, με σκοπό να αποφευχθεί η όξυνση των σχέσεων με την Τουρκία.

Βέβαια το παραπάνω γεγονός κρίνεται κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό για την ελληνική πλευρά, λαμβάνοντας και τη χώρα από την οποία προέρχεται και των σχέσεων αυτής με τις ΗΠΑ.
greekfinanceforum.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...