Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Γιατί είπε «Όχι» η Alpha Bank στην πρόταση της Εθνικής Τράπεζας

Part of The main building complex of the Alpha...Image via WikipediaΑρνητικά απάντησε η Alpha Bank στην πρόταση φιλικής συγχώνευσης που υπέβαλε η Εθνική Τράπεζα, με τους παρόντες όρους. Όπως ανέφεραν έγκυροι κύκλοι της Alpha Bank, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι προκύπτουν σημαντικές συνέργειες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό που θα έδιναν αξία σε ένα νέο, μεγάλο σχήμα. Προσθέτουν δε ότι ανάμεσα στις δύο τράπεζες υπάρχει παρόμοια ποιότητα και κουλτούρα από πλευράς ανθρώπινου δυναμικού και διαδικασιών.

Σπεύδοντας μάλιστα να προλάβουν τη φημολογία, σημείωναν με έμφαση ότι το προτεινόμενο οργανόγραμμα (σ.σ. το μοίρασμα θέσεων δηλαδή) κρίθηκε ικανοποιητικό. Κατά τις ίδιες πηγές, το πρόβλημα εστιάζεται στη σχέση ανταλλαγής που πρότεινε η Εθνική, αλλά και στην αβεβαιότητα της τρέχουσας συγκυρίας, δεδομένων των κινδύνων που ενέχει ακόμη για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Σε ότι αφορά, πάντως, την αποτίμηση, η «διαφορά» μεταξύ του τιμήματος που θα ικανοποιούσε την Alpha και αυτού που πρότεινε η ΕΤΕ, προσδιορίζεται ανεπίσημα στην περιοχή του 10%, από κύκλους της πρώτης. Κύκλοι της Εθνικής από τους οποίους ζητήθηκε σχολιασμός της απόρριψης της πρότασης από την Alpha, απάντησαν λακωνικά: «Ας μας κάνουν αντιπρόταση, να μας πουν τι θέλουν», προσθέτοντας πως «η πρότασή μας είναι απολύτως ικανοποιητική για τους μετόχους της Alpha».

Σε σχέση δε με την αναφορά στην ανακοίνωση της Alpha για την αβεβαιότητα της τρέχουσας συγκυρίας, σχολίαζαν ότι «ακριβώς γι αυτό το λόγο έγινε και η πρόταση μας, ώστε να προκύψει ένα πολύ πιο ισχυρό συνολικά σχήμα και με όρους που είναι πολύ ευνοϊκοί για τους μετόχους της Alpha ακόμη και σε επίπεδο διοίκησης, παρά την διαφορά στα ποσοστά των μετόχων που θα προκύψει σε ένα τέτοιο σχήμα. Εκτιμάται, πάντως, ότι μάλλον θα υπάρξει και επίσημη απάντηση από την πλευρά της ΕΤΕ, καθώς ήδη μελετάται σχολαστικά η ανακοίνωση της Alpha.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Alpha αναφέρει τα εξής:

«Σε απάντηση της από 18ης τρέχοντος επιστολής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η «Alpha Τράπεζα Α.Ε.» (η "ΑLPHA") ανακοινώνει ότι, στις 18 Ιανουαρίου 2011, έλαβε μη αιτηθείσα (unsolicited) έγγραφη πρόταση της «Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος Α.Ε.» (η ΕΘΝΙΚΗ) περί συγχωνεύσεως των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων δια απορροφήσεως της ALPHA από την ΕΘΝΙΚΗ.

Ειδικότερα η πρόταση, μεταξύ άλλων:

(Α) Διελάμβανε ότι η συγχώνευση θα διενεργείτο δυνάμει σχέσεως ανταλλαγής 11 κοινών μετοχών εκδόσεως της ALPHA προς 8 μετοχές εκδόσεως της ΕΘΝΙΚΗΣ, και

(Β) Παρέθετε τις εκτιμώμενες ωφέλειες εκ της συνενώσεως των πιστωτικών ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας νέων πηγών εισοδήματος και εξοικονομήσεως δαπανών.

Εν συνεχεία, η ALPHA υπέγραψε με την ΕΘΝΙΚΗ σύμφωνο εμπιστευτικότητος, το οποίο, μεταξύ άλλων, προέβλεπε ως καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων επί της προτάσεως, την 18η Φεβρουαρίου 2011, και εισήλθε σε διερευνητικές συνομιλίες μετά της ΕΘΝΙΚΗΣ, επικουρούμενη από ειδικούς προς τούτο συμβούλους.

Κατ' ακολουθίαν, το Διοικητικό Συμβούλιο της ALPHA, στην από 18ης Φεβρουαρίου 2011 συνεδρίασή του, απεφάσισε ομοφώνως, μετά προσήκουσα μελέτη των όρων της, όπως απορρίψει την πρόταση, λαμβάνοντας υπόψη, αφενός μεν την αβεβαιότητα που η τρέχουσα συγκυρία δημιουργεί, αφετέρου το περιεχόμενο της προτάσεως, οι όροι της οποίας κρίνονται ασύμφοροι για τους μετόχους της ALPHA».
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...