Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Τράπεζα της Ελλάδος: Μείωση του ΑΕΠ τουλάχιστον κατά 3% φέτος

Συρρίκνωση του ΑΕΠ φέτος τουλάχιστον κατά 3% προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος στην έκθεσή της για τη Νομισματική Πολιτική, που θα παραδώσει την Τρίτη το πρωί ο διοικητής της Γιώργος Προβόπουλος στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο.
Η Έκθεση εξετάζει την πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής και της προόδου των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της ΤτΕ εκτιμά ότι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία αφορά στο «στοίχημα της ανταγωνιστικότητας» από το οποίο θα κριθεί και η ανάκαμψη της οικονομίας.
Στο μέτωπο της δημοσιονομικής προσαρμογής, η ΤτΕ συστήνει να συνεχιστεί η προσπάθεια δίνοντας μεγαλύτερη όμως έμφαση στο σκέλος των δαπανών.
Η Έκθεση θα υπογραμμίζει την ανάγκη να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των δημόσιων δαπανών και να καταργηθούν οι φορείς του Δημοσίου των οποίων η λειτουργία δεν κρίνεται αναγκαία. Ταυτόχρονα επισημαίνεται η ανάγκη να προχωρήσει η αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ και ο έλεγχος των οικονομικών τους στοιχείων.
Παράλληλα, η ΤτΕ θα καλέσει την κυβέρνηση να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στο σκέλος της ανάπτυξης επισπεύδοντας τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η ΤτΕ εκτιμά ότι μόνο με την αύξηση του ΑΕΠ η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα του Δημοσίου Χρέους. Επιπλέον θα προτείνεται η υλοποίηση του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση αλλά και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Για τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα η ΤτΕ εκτιμά ότι η κεφαλαιακή του επάρκεια βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Επιπροσθέτως με τις κινήσεις αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου στις οποίες προχώρησαν αρκετές τράπεζες, η κεφαλαιακή του θωράκιση βελτιώθηκε. Υπογραμμίζεται ότι σε γενικές γραμμές η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών είναι ικανοποιητική και σε αντίθεση με ότι συνέβη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες το ελληνικό πιστωτικό σύστημα δέχθηκε τις αρνητικές συνέπειες από την κρίση του χρέους.
Ωστόσο η ΤτΕ εκτιμά ότι πιστωτική επέκταση θα διαμορφωθεί και φέτος σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

http://www.greekfinanceforum.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...