Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Στα 0,45 ευρώ με πτώση -49% το warrants της Πειραιώς…

Στα 0,899 ευρώ καθορίστηκε η τιμή εκκίνησης των warrants της τράπεζας Πειραιώς που ξεκίνησαν σήμερα την διαπραγμάτευση τους. Οι πιέσεις που ασκούνται οδηγούν το warrants στα 0,4580 ευρώ με πτώση -49%, ενώ έχουν διακινηθει 9,6 εκατ. τεμάχια…

Η πτώση του warrants της Πειραιώς προσομοιάζει με την αντίστοιχη πτώση της Alpha Βank.

Με βάση ενδείξεις στηριζόμενη στην συμπεριφορά που επέδειξαν τόσο τα warrants της Alpha όσο και της Εθνικής είναι πιθανή μια οριοθέτηση της αξίας στα 0,30 ευρώ.

Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το warrants της Εθνικής ξεκίνησε στα 6,83 ευρώ για να υποχωρήσει στα 1,10 ευρώ ή πτώση 84%.

Το warrants της Alpha bank ξεκίνησε στα 1,45 ευρώ για να υποχωρήσει κατά 50% στα 0,74 ευρώ.

Αν δεχθούμε ότι το -50% είναι το καλό σενάριο και το -84% το κακό σενάριο μια υποχώρηση -60% αποτελεί τον μέσο όρο.

Ωστόσο προσοχή αποτελεί εικασία και δεν στηρίζεται σε καμία οικονομικοτεχνική παράμετρο πέραν της σύγκρισης με δύο συγκεκριμένα παραδείγματα της Εθνικής και Alpha.

Εν τω μεταξύ πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η κεφαλαιοποίηση στα 4,5 δισεκ. της τράπεζας Πειραιώς δίνει P/BV περίπου 0,51 καθιστώντας την φθηνότερη τράπεζα στην Ελλάδα

Η χθεσινή μεγάλη υποχώρηση της μετοχής οριακά κάτω του 1 ευρώ στα 0,9850 ευρώ στο κλείσιμο της 2 Ιουλίου 2013 οδήγησε σε μια πολύ μεγάλη αποφόρτιση στον τίτλο της Πειραιώς, επήλθε εξορθολογισμός των υψηλών αποτιμήσεων.

Η πίεση θα συνεχιστεί όχι ίσως στην ένταση των άλλων τραπεζών και προφανώς θα υπάρξει πίεση στα warrants.

Πλέον η Πειραιώς με κεφαλαιοποίηση 5 δισεκ. ευρώ εμφανίζει P/BV με βάση το tangible book value στο 0,58 δηλαδή οριακά χαμηλότερα της Alpha bank.

Δηλαδή τα 8,7 δισεκ. κεφάλαια της Πειραιώς αποτιμώνται όπως και τα 7,7 δισεκ. της Alpha.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το www.bankingnews.gr έχει επισημάνει ότι ένα δίκαιο fair value στις τράπεζες είναι μεταξύ 0,40 με 0,65 P/BV δηλαδή κεφαλαιοποίησης προς λογιστική αξία.

Εφόσον αυτό συμβεί – που θα συμβεί – η Εθνική πρέπει να βρεθεί σε κεφαλαιοποίηση στα 3 με 3,2 δισεκ. ευρώ ή 1,25 ευρώ ανά μετοχή από 2,36 ευρώ της τρέχουσας περιόδου και η Eurobank στα 2 δισεκ. κεφαλαιοποίηση από 7,34 δισεκ. ή 0,5 ευρώ από 1,91 ευρώ.

Παράλληλα ως www.bankingnews.gr είχαμε επισημάνει ότι η Πειραιώς θα αποτελέσει την θετική έκπληξη της αγοράς.

Η άποψη μας αυτή στηριζόταν και στηρίζεται στην άποψη ότι θα διαθέτει το μεγαλύτερο tangible book value της αγοράς στα 8,7 δισεκ. ευρώ.

Πρώτα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία του τεχνικού φουσκώματος των μετοχών των τραπεζών για να πετύχουν οι αυξήσεις κεφαλαίου.

Δυστυχώς σε αυτή την διαδικασία πολύς κόσμος θα χάσει τα χρήματα του ή θα υποστεί ζημίες.

Στην δεύτερη φάση όπου η αγορά θα αξιολογεί αξίες στα fair value η Πειραιώς θα έχει την μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση, θα ακολουθεί η Alpha, θα έπεται Εθνική και Eurobank με την σειρά που αναφέρουμε, χωρίς να προσμετράμε νέες αμκ ή ενισχυτικές κινήσεις στα κεφάλαια.

bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...