Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2013

Χωρίς τέλος το πάρτι της φοροδιαφυγής στα νησιά


Αποκαλυπτικά στοιχεία για το όργιο φοροδιαφυγής που εξελίσσεται σε όλη τη χώρα φέρνουν στο «φως» οι έλεγχοι του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Αυτές τις μέρες στο στόχαστρο βρίσκονται τουριστικοί προορισμοί χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μόνον εκεί έχει στηθεί το ατέλειωτο πάρτι των φοροφυγάδων. Τα ευρήματα των ελέγχων κάθε μέρα που περνά είναι ακόμη πιο εντυπωσιακά επιβεβαιώνοντας ότι δεν έχει... ταίρι η κομπιναδόρικη νοοτροπία του Ελληνα και αφήνοντας άφωνους τους ελεγκτές οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με πολυτελείς βίλες σε «hot» κυκλαδίτικους προορισμούς οι οποίες όχι μόνο είναι δηλωμένες ως μικρές αγροικίες αλλά ηλεκτροδοτούνται και με… φτηνό ρεύμα.

Κατά το χρονικό διάστημα από 15/06/2013 έως 15/07/2013, το ΣΔΟΕ διενήργησε 1.088 ελέγχους σε επιχειρήσεις εστίασης, εκμετάλλευσης παραλιών και θαλασσίων σπορ, νυχτερινά κέντρα, ενοικιαζόμενες κατοικίες, ξενοδοχεία με στόχο να εντοπίσει τη φοροδιαφυγή αλλά και αδήλωτους εργαζόμενους.

Από τους ελέγχους προέκυψε ότι 538 επιχειρήσεις ήταν παραβάτες και καταλογίσθηκαν 2.473 παραβάσεις. Πρωταθλήτριες στην παραβατικότητα η Ρόδος με 84,62%, η Ζάκυνθος με 80%, η Σαντορίνη με 77,14% και η Τήνος με 72,73%. Ακολουθούν: Πάρος (68,18%), Σύρος (57,89%), Αίγινα (37,14%), Αργολίδα (45,45%), Μεσσηνία (44,44%), Κορινθία (40%), Μύκονος (43,33%) και Χαλκιδική (37%).

Επίσης, βάσει σχετικής Εισαγγελικής Παραγγελίας διεξάγονται έλεγχοι πολυτελών καταλυμάτων σχετικά με την ιδιοκτησία, τις δαπάνες ανέγερσης, την δήλωση της πραγματικής επιφάνειας σε τ. μ. , την ύπαρξη πισίνας, καθώς και του πραγματικού τιμήματος ενοικίασης σε Πάρο, Αντίπαρο, Μύκονο, Παξούς, κλπ. Από τους ελέγχους διαπιστώνεται ότι οι δαπάνες ανέγερσης είναι πολλαπλάσιες από τις δηλωθείσες. Επιπλέον η ρευματοληψία έχει γίνει ως… μικρές αγροτικές κατοικίες, και το τίμημα ενοικίασης είναι πολύ χαμηλότερο του πραγματικού ή δεν δηλώνεται ή δηλώνεται φιλοξενία.

Μέχρι τώρα έχουν ελεγχθεί περισσότερες από 50 πολυτελείς κατοικίες και έχει διαπιστωθεί ότι:

-Σε 7 περιπτώσεις στην Πάρο οι ενοικιαζόμενες κατοικίες δεν δηλώνονταν.

-Σε δυο περιπτώσεις μεσολαβούσε αλλοδαπός για την ενοικίαση χωρίς να εμφανίζεται φορολογικά η δραστηριότητά του.

-Σε άλλη περίπτωση εντοπίσθηκε ταξιδιωτικό γραφείο και καταλογίσθηκαν 17 παραβάσεις γιατί ενοικίαζε πολυτελείς βίλες μέσω του διαδικτύου χωρίς να δηλώνονται οι σχετικές ενοικιάσεις στην αρμόδια ΔΥΟ (σ.σ. είναι το αγαπημένο… σπορ των ιδιοκτητών συγκροτημάτων με βίλες όχι μόνο στις Κυκλάδες αλλά και στα Επτάνησα κυρίως δε στη Λευκάδα).

Επίσης, το ΣΔΟΕ Π.Δ. Κρήτης κατέσχεσε ιδιωτική θαλαμηγό 27 μέτρων που ανήκε σε γιατρό διότι εκείνος δεν κατέβαλε τις δασμοφορολογικές υποχρεώσεις κατά την εισαγωγή. Επίσης καταλογίσθηκαν κατά τον φορολογικό έλεγχο του ιδίου και εταιριών τις οποίες εκπροσωπεί παραβάσεις ύψους 4.980.000 ευρώ.

Ο ΦΠΑ

Τέλος, στην ανακοίνωσή του το ΣΔΟΕ επισημαίνει πως έχει ήδη παραλάβει τιμοκαταλόγους επιχειρήσεων εστίασης σε όλη την χώρα από τις αρχές της τουριστικής περιόδου, προκειμένου να έχει συγκριτικό αρχείο μετά τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 01/8/2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...