Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Πώς το δάνειο κατέληξε σε λογαριασμούς του Β. Ρέστη

Εμφανίζεται ότι δόθηκε στην ΑΑΜ Holdings S.A. αλλά κατέληξε στον Βίκτωρα Ρέστη και σε μέλη της οικογένειάς του.

των Τασου Τελλογλου Γιαννη Σουλιωτη

Πρόσχημα για τη μεταφορά χρημάτων από τα ταμεία της First Business Bank (FBB) σε προσωπικούς λογαριασμούς του Βίκτωρα Ρέστη και των μελών της οικογένειάς του χαρακτηρίζει στο πόρισμά του, το επίμαχο δάνειο των 5,8 εκατ. ευρώ, ο πρόεδρος της Αρχής για το «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» κ. Παναγιώτης Νικολούδης. O κ. Νικολούδης αφήνει μάλιστα να εννοηθεί ότι η μήνυση που κατέθεσε τον Μάρτιο του 2013, για την υπόθεση, η διοίκηση της FBB ήταν προσχηματική. Οπως αναφέρει στο πόρισμα, «στην εγκληματική δραστηριότητα συνήργησαν και οι δήθεν μηνυόμενοι Δ. Καλλιμάνης και Α. Πάλλης».

Σε βάρος του 45χρονου εφοπλιστή και των συνεργατών του, Αναστάσιου Πάλλη και Δημήτρη Καλλιμάνη ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για ξέπλυμα χρήματος και υπεξαίρεση. Ο μεν Β. Ρέστης συνελήφθη το πρωί της Τρίτης, ενώ μέχρι αργά χθες αναζητούνταν οι δύο συγκατη-γορούμενοί του.

Το δάνειο των 5,8 εκατ. ευρώ δόθηκε στις 13/6/2012 στην εταιρεία AAM Holdings S.A με έδρα τα νησιά Marshall. Δικαιούχος της συγκεκριμένης εταιρείας εμφανίζεται η United Shipping Inc, που είναι ταυτόχρονα μέτοχος της Ronda Shipmanagement Inc, με έδρα τη Λιβερία. Την ημέρα χορήγησης του δανείου στην AAM, ποσό 2,4 εκατ. ευρώ μεταφέρθηκε με έμβασμα σε λογαριασμό της τράπεζας Lamda Privatbank AG (συμφερόντων του έγκλειστου Λαυρέντη Λαυρεντιάδη), με έδρα το Λιχτενστάιν. Επίσης, την ίδια ημέρα, εκδόθηκε επιταγή ύψους 1,8 εκατ. ευρώ σε διαταγή της ΑΑΜ και με εγγυητή τη Ronda Shipmanagement Inc. Το ποσό της επιταγής επανακατατέθηκε αρχικά στη Lamda Privatbank AG πριν τελικά μεταφερθεί ως έμβασμα την 18η Ιουνίου σε λογαριασμό της B.S.R Fund S.A. Δικαιούχος και μέλη του Δ.Σ. της συγκεκριμένης εταιρείας είναι ο Β. Ρέστης και στενά συγγενικά του πρόσωπα.

Ενα περίπου μήνα αργότερα μεταφέρονται με έμβασμα από λογαριασμό της ΑΑΜ στην FBB 1,6 εκατ. ευρώ σε λογαριασμό της Ronda Shipmanagement Inc, επίσης στη FBB. Αν και δύο ημέρες αργότερα, τη 12η Ιουλίου, το ίδιο ποσό επεστράφη στον λογαριασμό της ΑΑΜ, με την αιτιολογία της λανθασμένης καταχώρησης, την ίδια ημέρα η ΑΑΜ «γύρισε» 1,3 εκατ. ευρώ σε λογαριασμό της Ronda, στην τράπεζα του ομίλου Ρέστη. «Με απλά λόγια» παρατηρεί ο κ. Νικολούδης «το σύνολο του δανείου που εμφανίζεται ότι δόθηκε στην ΑΑΜ Holdings S.A. μεθοδευμένα κατέληξε τελικώς στον Βίκτωρα Ρέστη και τα μέλη της οικογένειάς του». Προέκυψε επίσης ότι με 300.000 ευρώ πληρώθηκε ο Δ. Καλλιμάνης, νόμιμος εκπρόσωπος της AAM Holdings, ενώ 200.000 ευρώ κατέληξαν στο Ιδρυμα «Π.Α.Λ.Ι.Σ», του Αν. Πάλλη.

Παρουσιάζει ενδιαφέρον το γεγονός ότι τα 5,8 εκατ. ευρώ, παρότι έγινε προσπάθεια να εντοπιστούν και να δεσμευθούν, στους λογαριασμούς των εμπλεκομένων προσώπων βρέθηκαν μικρά χρηματικά ποσά. Σύμφωνα με την Αρχή για το ξέπλυμα, τα χρήματα εξήχθησαν στο εξωτερικό μέσω των 251 αδήλωτων υπεράκτιων εταιρειών που αποκαλύφθηκε ότι διατηρεί ο Β. Ρέστης.

Παραπομπή σε δίκη

Στο μεταξύ, την παραπομπή του Β. Ρέστη σε δίκη και για την υπόθεση των ανακριβών δηλώσεων προτείνει στο Δικαστικό Συμβούλιο ο αρμόδιος εισαγγελέας Ιω. Δραγάτσης. Στην πρότασή του ο κ. Δραγάτσης αναφέρει ότι ο 45χρονος εφοπλιστής στις δηλώσεις πόθεν έσχες των ετών 2008 - 2011 είχε δηλώσει πως μετείχε σε 6 εταιρείες ανά τον κόσμο και το 2012 σε 8, ενώ από έρευνα διαπιστώθηκε συμμετοχή του σε 251 ακόμα εταιρείες. Κατά πληροφορίες, τις επόμενες ώρες πρόκειται να κατατεθούν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων 5,8 εκατ. ευρώ ως μέρος της υπερασπιστικής τακτικής του Β. Ρέστη.

www.kathimerini.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...