Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Δεν αποδίδει ΦΠΑ ένας στους πέντε επαγγελματίες

Ενας στους πέντε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, περίπου 530.000 συνολικά, δεν υπέβαλαν εμπρόθεσμα τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ κατά το διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου του τρέχοντος έτους και παρακράτησαν τον φόρο.

Η απόδοση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους είναι βελτιωμένη σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, αλλά η βελτίωση αυτή δεν αρκεί για την ικανοποίηση των στόχων που έχουν τεθεί για την πορεία των φορολογικών εσόδων. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν το διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου βεβαιώθηκαν πρόστιμα ύψους 130,76 εκατ. ευρώ, αλλά τελικά στα δημόσια ταμεία εισέρρευσαν μόλις 41,26 εκατ. ευρώ. Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το 20% των ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρηματιών δεν αποδίδει ΦΠΑ. Από τις 2.462.125 δηλώσεις ΦΠΑ που έπρεπε να υποβληθούν στο πεντάμηνο, κατατέθηκαν εμπρόθεσμα 1.931.456 δηλώσεις. Στις «οχλήσεις» της εφορίας που ακολούθησαν ανταποκρίθηκαν 34.108 φορολογούμενοι, πληρώνοντας και τα αναλογούντα πρόστιμα. Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους σε μεγάλες επιχειρήσεις, ολοκληρώθηκαν 115 τακτικοί και 231 προσωρινοί. Σύμφωνα με το Μνημόνιο, θα πρέπει το πρώτο εξάμηνο να έχουν ολοκληρωθεί 176 τακτικοί και 260 προσωρινοί έλεγχοι. Από τους ελέγχους αυτούς βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα 104,1 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν μόλις 27,9 εκατ. ευρώ.
Καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μνημονιακών στόχων σχετικά με τους ελέγχους σε μεγάλες επιχειρήσεις και πλούσιους φορολογούμενους εμφανίζουν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Ωστόσο, η εικόνα που καταγράφεται είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, γεγονός που αποδίδεται στην αναδιάρθρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Με βάση όμως τα στοιχεία του πενταμήνου (Ιανουαρίου - Μαΐου) διαφαίνεται ότι ο στόχος που έχουν θέσει οι πιστωτές της χώρας δεν θα επιτευχθεί. Τα ίδια στοιχεία καταδεικνύουν ότι ένας στους πέντε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες δεν υποβάλλουν περιοδική δήλωση ΦΠΑ, ενώ οι εισπράξεις φόρων από τους ελέγχους που έχουν διενεργηθεί βρίσκονται επίσης κάτω του στόχου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Οικονομικών:

1. Ενας στους πέντε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες δεν υπέβαλε στο διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου εμπρόθεσμα περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Στο προαναφερθέν διάστημα έπρεπε να υποβληθούν συνολικά 2.462.125 δηλώσεις ΦΠΑ. Ωστόσο, υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα 1.931.456 δηλώσεις. Δηλαδή 530.669 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις παρακράτησαν τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας.

Αφού ακολουθήθηκε η διαδικασία με την αποστολή ειδοποιητηρίων ηλεκτρονικών μηνυμάτων κ.λπ. 34.108 συμμορφώθηκαν και υπέβαλαν την περιοδική δήλωση πληρώνοντας και τους αναλογούντες φόρους και πρόστιμα.

2. Στο ίδιο διάστημα ολοκληρώθηκαν 6.396 έλεγχοι για την απόδοση του ΦΠΑ και βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 130,76 εκατ. ευρώ με τις εισπράξεις να ανέρχονται όμως σε 41,26 εκατ. ευρώ.

3. Μεγάλες επιχειρήσεις. Το πρώτο πεντάμηνο ολοκληρώθηκαν 115 τακτικοί έλεγχοι και 231 προσωρινοί σε μεγάλες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με το Μνημόνιο θα πρέπει στο πρώτο εξάμηνο του έτους να έχουν ολοκληρωθεί 176 τακτικοί έλεγχοι και 260 προσωρινοί έλεγχοι. Από τους τακτικούς ελέγχους βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 104,1 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν μόλις 27,9 εκατ. ευρώ, ποσοστό 26,8% (ο στόχος του Μνημονίου για το πρώτο εξάμηνο του έτους προβλέπει την είσπραξη του 65% των βεβαιωμένων φόρων και προστίμων). Από τους προσωρινούς ελέγχους, οι φορολογικές αρχές βεβαίωσαν φόρους και πρόστιμα 64,9 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν 13,9 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 21,4% όταν το Μνημόνιο προβλέπει την είσπραξη του 45% των βεβαιωμένων ποσών για το πρώτο εξάμηνο του έτους. Μέχρι το τέλος του 2013 οι φοροελεγκτές θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει 596 τακτικούς ελέγχους και θα πρέπει να έχει εισπραχθεί το 75% των βεβαιωμένων φόρων και προστίμων.

4. Αυτοαπασχολούμενοι και φορολογούμενοι μεγάλου πλούτου. Ολοκληρώθηκαν 211 έλεγχοι σε αυτοαπασχολούμενους και φορολογούμενους μεγάλου πλούτου. Από τους ελέγχους βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 15,5 εκατ. ευρώ, ενώ το ποσό που εισπράχθηκε ανήλθε στα 5,8 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το Μνημόνιο, μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να ολοκληρωθούν 910 τακτικοί έλεγχοι και να έχει εισπραχθεί το 65% των βεβαιωμένων φόρων και προστίμων.

5. Ληξιπρόθεσμες οφειλές. Στο πρώτο πεντάμηνο του έτους το Δημόσιο κατάφερε να εισπράξει περί τα 723 εκατ. ευρώ από παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ ο στόχος που έχει τεθεί στο Μνημόνιο προβλέπει την είσπραξη 1,140 δισ. ευρώ. Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν εισρεύσει στα ταμεία του Δημοσίου 1,9 δισ. ευρώ.

6. Τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη, δηλαδή αυτά που δημιουργήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2013, ανήλθαν στα τέλη Μαΐου σε 3,05 δισ. ευρώ.

Του Προκόπη Χατζηνικολάου / kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...