Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Αγώνας δρόμου για συμφωνία μέχρι την Κυριακή

Στόχος της Αθήνας είναι τη Δευτέρα να υπάρξει από το Eurogroup πολιτική δέσμευση για την έγκριση της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ. Σε εξέλιξη η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα, παρουσία του διοικητή της ΤτΕ, Γ.Προβόπουλου.

Σε εξέλιξη η συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, στο υπουργείο Οικονομικών, παρουσία και του διοικητή της ΤτΕ, Γιώργου Προβόπουλου.
Προσπάθειες να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος της τρόικας μέχρι την Κυριακή καταβάλλονται από όλες τις πλευρές. Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, είναι προς το συμφέρον όλων να κλείσει ο έλεγχος εντός χρονοδιαγράμματος, αλλά αυτό σημαίνει ότι και η Ελλάδα θα πρέπει να έχει προχωρήσει σε όλες τις δράσεις που απαιτούνται.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται την ερχόμενη Δευτέρα να κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις για την ολοκλήρωση του ελέγχου. Την ίδια μέρα, η ελληνική πλευρά αναμένει από το Eurogroup τουλάχιστον μία πολιτική δέσμευση για την έγκριση της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια, ενδέχεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη του Euroworking Group (EWG) μέσω τηλεδιάσκεψης εντός του Ιουλίου και πιθανότατα, αφού θα έχει ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο, για να εγκρίνει και την εκταμίευση της δόσης. Μάλιστα, στελέχη με γνώση των συζητήσεων ανέφεραν ότι ακόμα δεν έχει αποκλειστεί στην Ευρωζώνη το ενδεχόμενο να διατεθεί σε μία δόση το σύνολο των 8,1 δισ., αν και παραμένει ως πιθανότερο σενάριο το «σπάσιμο» της δόσης σε υποδόσεις και η σύνδεση της εκταμίευσής τους με την υλοποίηση προαπαιτούμενων μέτρων.

Το πρόβλημα αυτήν τη στιγμή είναι ότι αρκετά από τα Κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης -που θα πρέπει να εγκρίνουν την εκταμίευση της δόσης- κλείνουν είτε λόγω καλοκαιριού είτε λόγω εκλογών (όπως της Γερμανίας), οπότε τα χρονικά περιθώρια είναι περιορισμένα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι εκτιμάται πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα με το ΔΝΤ, που θα προλάβει εντός Ιουλίου να εγκρίνει τη δόση που του αναλογεί.

Στη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα θα επιδιωχθεί να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ ελληνικής πλευράς και τρόικας σε δύο σημαντικά δημοσιονομικά ζητήματα:

1. Κάλυψη του ελλείμματος του ΕΟΠΥΥ.

Είναι βέβαιο ότι θα χρησιμοποιηθεί ο θεσμός του claw back σε διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές (της θέσπισης πλαφόν στις δαπάνες τους και, αν ξεπερνιέται, θα το επωμίζονται οι φορείς αυτοί). Συνολικά υπάρχουν 22 διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την εξυγίανση του ΕΟΠΥΥ, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει ακόμα μία διαφορά της τάξης των 150-200 εκατ. ευρώ για το 2013, που θα πρέπει να καλυφθεί με μέτρα.

2. Αντικατάσταση της εισφοράς 0,2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ. Το μέτρο αυτό θα απέδιδε 600 εκατ. ευρώ το 2014 και η τρόικα επιμένει στην εφαρμογή του. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να το υλοποιήσει και έχει αντιπροτείνει ισοδύναμα μέτρα (όπως η κατάργηση εξαιρέσεων στις συντάξεις του ΟΑΕΕ), τα οποία εξετάζονται από την τρόικα, ενώ έχει συζητηθεί και σενάριο για μείωση της εισφοράς στο 0,1%.

Πέραν αυτών, έχει συμφωνηθεί το νομοσχέδιο για τον νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που θα εφαρμοστεί το 2014 να κατατεθεί στα τέλη του Σεπτεμβρίου και ο φόρος να μην εισπράττεται από τον μηχανισμό της ΔΕΗ, αλλά από τις εφορίες. Τα έσοδα που θα πρέπει να βεβαιωθούν από τον Φόρο το 2014 ανέρχονται σε 3,17 δισ. ευρώ, ενώ η τρόικα έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι θα εισπραχθεί τουλάχιστον το 70% των βεβαιωθέντων ποσών (περί τα 2,3 δισ. ευρώ). Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο αναμένεται να διατυπώνονται επιφυλάξεις ως προς την εισπραξιμότητα, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρχουν αναφορές για εναλλακτικό σχέδιο είσπραξης του Φόρου.

Των Σωτήρη Νίκα, Προκόπη Χατζηνικολάου / kathimerini.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...