Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Στις εξαγωγές η Κρήτη τα πήγε καλά με αύξηση περίπου 40%

Εκρηκτική αύξηση που προσεγγίζει το 40% καταγράφουν στον πρώτο μήνα του χρόνου οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων το φετινό Ιανουάριο είναι αυξημένες σε ποσοστό 39,9% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2010.
Στο ίδιο περίπου ποσοστό εκτιμάται ότι ανήλθε και η αύξηση των εξαγωγών των κρητικών προϊόντων, σύμφωνα με τον απελθόντα πρόεδρο και νυν πρώτο σε ψήφους στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης Αλκιβιάδη Καλαμπόκη. Μάλιστα ο κ.Καλαμπόκης τόνισε πως η Κρήτη είναι στην πρώτη πεντάδα των περιφερειών με το μεγαλύτερο όγκο εξαγωγών.
Τα αγροτικά προϊόντα -και κυρίως το λάδι αποτελεί το «βαρύ πυροβολικό» για τις κρητικές εξαγωγές και τον πρώτο μήνα του 2011 και ακολουθούν βιομηχανικά και πλαστικά προϊόντα .

Οι εξαγωγές ανά κλάδο προϊόντων
Σε επίπεδο κλάδων προϊόντων, μεταξύ των πιο εξαγώγιμων προϊόντων της χώρας, την πρώτη θέση καταλαμβάνουν τα τρόφιμα ποτά, με 2,6 δισ. ευρώ ή ποσοστό 16,3% του συνόλου των εξαγωγών για το 2010.
Ακολουθούν τα δομικά υλικά, με 1,83 δισ. ευρώ ή 11,5% του συνόλου και στην τρίτη θέση βρίσκονται τα φάρμακα-καλλυντικά, με 1,02 δισ. ευρώ (6,43% του συνόλου). Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν τα μηχανήματα και ο μηχανολογικός εξοπλισμός, με 755 εκατ. ευρώ (4,73% του συνόλου) και τα χημικά-πλαστικά με 603 εκατ. ευρώ (3,73% του συνόλου).
Η μεγάλη αύξηση των εξαγωγών σε είδη με γουνοδέρματα (188 εκατ. ευρώ, αύξηση πάνω από 80%), αλλά και οι παραδοσιακά υψηλές εξαγωγές πλεκτών και άλλων γυναικείων ενδυμάτων, είχαν ως αποτέλεσμα ο κλάδος της ένδυσης να βρίσκεται στην 6η θέση, με κλαδικές εξαγωγές ύψους 515 εκατ. ευρώ (3,23% του συνόλου), ξεπερνώντας το βαμβάκι και τους σπόρους βάμβακος, που κατατάσσονται στην 7η θέση, με 411 εκατ. ευρώ (2,85% του συνόλου).
flashnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...