Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Μoodys: Υποβάθμισε και έξι ελληνικές τράπεζες

Eurobank OpenImage by tom.tziros via Flickr Συνεχίζει το βρώμικο παιχνίδι του σε βάρος της Ελλάδαςο οίκος Moody's ! Δύο ημέρες μετά την υποβάθμιση της Ελλάδας σε Β1 από Βa1. προχώρησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης έξι ελληνικών τραπεζών !


Ειδικότερα, ο οίκος ανακοίνωσε την υποβάθμιση της αξιολόγησης τεσσάρων τραπεζών (Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς) κατά δυο κλίμακες, σε Ba3 από Ba1. Σημειώνεται ότι μετά την κίνηση αυτή, οι τέσσερις τράπεζες έχουν υψηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση από αυτήν του ελληνικού δημοσίου.

Παράλληλα, προχώρησε σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της Αγροτικής Τράπεζας και της Τράπεζας Αττικής σε Β1 από Ba2, σε επίπεδα αντίστοιχα του δημοσίου. Όπως επισημαίνει, προχώρησε στην υποβάθμιση των αξιολογήσεων των τραπεζών τόσο λόγω της υποβάθμισης της Ελλάδας όσο και λόγω της επανεκτίμησης της οικονομικής ισχύος κάποιων τραπεζών λόγω επίμονων πιέσεων σε ρευστότητα, ποιότητα ενεργητικού αλλά και λόγω της σημαντικής έκθεσης των τραπεζών σε τίτλους του δημοσίου.

Αν και το βασικό σενάριο της Moody΄s αναφέρει ότι οι ομολογιούχοι του ελληνικού δημοσίου δεν θα καταγράψουν ζημιές, η πιθανότητα χρεοκοπίας ή ανταλλαγής τίτλων με δυσμενείς όρους έχει αυξηθεί, σημειώνει. Παράλληλα, η Moody's φοβάται ότι η εξάρτηση των τραπεζών από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω το 2011 και μια πιθανή χρεοκοπία ή αναδιάρθρωση ελληνικού χρέους θα ασκήσει σημαντικές πιέσεις στις κεφαλαιακές δομές των τραπεζών με αξιόλογη έκθεση σε ελληνικούς τίτλους.

Ως εκ τούτου, ο οίκος προχώρησε σε υποβάθμιση της αξιολόγησης ανεξάρτητης χρηματοοικονομικής ισχύος (BFSR) της Alpha Bank κατά μόνο μια κλίμακα, έναντι υποβάθμισης κατά δυο κλίμακες για Εθνική και Eurobank. Η μικρότερη υποβάθμιση για Alpha αντανακλά τη σχετικά μικρή έκθεση της τράπεζας σε ελληνικούς τίτλους -στο 80% των βασικών εποπτικών κεφαλαίων έναντι ποσοστού πλέον του 150% για ΕΤΕ και Eurobank.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...