Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Ποιοι θα χάσουν το ΑΦΜ τους

Με στέρηση του ΑΦΜ απειλούνται όσοι δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις, όσοι έχουν δώσει λανθασμένα ή ελλιπή στοιχεία και όσοι δεν έχουν δηλώσει ορθά την εισοδηματική ή περιουσιακή τους κατάστασή

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, όσοι δεν τακτοποιήσουν άμεσα τις οφειλές τους και δεν καλύψουν λάθη και «παραλείψεις» του παρελθόντος θα τους αφαιρεθεί η «φορολογική τους ταυτότητα» (ΑΦΜ), ενώ παράλληλα θα βρεθούν αντιμέτωποι με βαριές ποινές.

Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα λάβουν τις επόμενες μέρες κλήσεις από την εφορία για τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων τους και καταβολή των πρόσθετων φόρων σε διάστημα ενός μηνός και σε περίπτωση που δεν ανταποκριθούν πέραν του ότι θα τους αφαιρεθεί ο ΑΦΜ, θα τους επιβληθούν και αυστηρές κυρώσεις.

Μεταξύ των άλλων δεν θα λαμβάνουν επιστροφές φόρου, δεν θα μπορούν να εισπράξουν χρήματα για πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών προς το Δημόσιο, θα χάνουν τις φοροαπαλλαγές, δεν θα μπορούν να μεταβιβάζουν ακίνητα, να λαμβάνουν δάνεια από τις τράπεζες και να θεωρούν βιβλία και στοιχεία.

Επίσης με την απενεργοποίηση του ΑΦΜ δεν θα λαμβάνουν πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας, καθώς και τα αναγκαία για τις συναλλαγές τους πιστοποιητικά με τη σφραγίδα των εφοριών και δεν θα μπορούν να υποβάλουν οποιαδήποτε φορολογική δήλωση στο μητρώο της εφορίας καθώς και μέσω διαδικτύου.

Τα παραπάνω μέτρα που αφορούν μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, επιτηδευματίες και επιχειρήσεις ακόμα και εκείνες που πραγματοποιούν συναλλαγές με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκύπτουν από την απόφαση του υπουργού Οικονομικών με την οποίαν καθορίζονται οι διαδικασίες απενεργοποίησης των ΑΦΜ και εκκαθάρισή τους από το μητρώο του TAXIS.

Η καταχώριση αυτή είναι ορατή από όλα τα υποσυστήματα της ΔΟΥ. Ο ανενεργός Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) δεν απενεργοποιείται, αλλά αναστέλλεται η χρήση του, με δυνατότητα ενεργοποίησής του, υπό προϋποθέσεις. Η διαδικασία διενεργείται κεντρικά από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), για τη χρονική περίοδο από 1/1/2009 και επαναλαμβάνεται στη λήξη κάθε έτους για την αντίστοιχη προηγηθείσα περίοδο. Τη δυνατότητα χαρακτηρισμού ενός Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) ως ανενεργού και την καταχώρισή του στο υποσύστημα Μητρώου έχει και η αρμόδια ΔΟΥ, κατόπιν ελέγχου.

Ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) ενεργοποιείται, εφόσον τα κριτήρια επιλογής του ως ανενεργού, παύουν να υπάρχουν. Η ενεργοποίηση γίνεται από το Τμήμα Μητρώου της αρμόδιας ΔΟΥ. Ωστόσο ακόμα και μετά την αδρανοποίηση των Αριθμών Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) η εφορία θα μπορεί να επιβάλει στους παραβάτες αυτοτελή χρηματικά πρόστιμα, προσαυξήσεις φόρων, να βεβαιώνει νέες οφειλές και να ενεργοποιεί κατά των οφειλετών του Δημοσίου τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως κατασχέσεις εισοδημάτων και ακινήτων και πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων.

ellispoint

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...