Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Εξελίξεις φωτιά στον τραπεζικό κλάδο, στη σκιά της μεγάλης πτώσης των τιμών...

Τα σημαντικά προβλήματα με το rollover των ομολόγων και οι νέες επαφές - έκπληξη για deals....Πραγματικά εκρηκτική, σε όλα τα μέτωπα και ειδικά όσον αφορά τον τραπεζικό κλάδο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η σημερινή συνεδρίαση, με την ειδησεογραφία από το εσωτερικό, αλλά και το εξωτερικό να είναι κάτι παραπάνω από σημαντική. Επιγραμματικά και προτού αναφερθούμε σε αυτά αναλυτικά, η προσοχή στρέφεται στο “εκρηκτικό” σκηνικό που διαμορφώνεται, σχετικά με την ανταλλαγή ομολόγων (rollover), όπου όπως μόνο το GFF έχει αναφέρει τις προηγούμενες ημέρες, έχει προκύψει σειρά προβλημάτων, που αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η ανταλλαγή, αλλά όχι μόνο. Επίσης, πολύ κρίσιμες κρίνονται και οι συζητήσεις που γίνονται στους κόλπους της Ε.Ε. για το ζήτημα που έχει ανακύψει με τις εγγυήσεις που ζητείται από την Ελλάδα να δώσει, στα πλαίσια του νέου πακέτου στήριξης. Πέραν των εσωτερικών θεμάτων, δε θα πρέπει να παραβλέπουμε και την πραγματικά πολύ πλούσια ειδησεογραφία στο εξωτερικό, με τα βλέμματα των επενδυτών ανά τον κόσμο να είναι στραμμένα στην επικείμενη ομιλία του προέδρου της FED, στο Τζάκσον Χόουλ της Πολιτείας του Γουαϊόμινγκ. Συγκεκριμένα, κατά την ομιλία του Μπερνάνκε είναι πολύ πιθανό να ανακοινωθεί ένας τρίτος κύκλος νομισματικής πολιτικής (QE3), ενώ το ερώτημα θα είναι πως αυτή η ανακοίνωση, εφόσον συμβεί, θα ερμηνευτεί από τους επενδυτές – αναλυτές των αγορών.

Το rollover, οι εμπλοκές και το πλήθος των φημών…
Το μεγάλο ζήτημα των επόμενων ημερών αναμένεται αν είναι αυτό της ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (rollover), ενώ όπως μόνο το GFF είχε αποκαλύψει, τις προηγούμενες ημέρες, έχει προκύψει σημαντική εμπλοκή τόσο όσον αφορά τους όρους ανταλλαγής και κυρίως το λογιστικό τρόπο διαχείρισης του θέματος. Επίσης, πρόβλημα έχει προκύψει (όπως είχαμε φωτογραφίσει στα προηγούμενα σχόλια μας), όπως θα δούμε παρακάτω και με τους τρείς συμβούλους του ελληνικού δημοσίου, για το ζήτημα του rollover. Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τους όρους ανταλλαγής και την τελική συμφωνία για την ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας έχουν προκύψει σημαντικές αλλαγές (αφορούν κυρίως το κρίσιμο θέμα του λογιστικού χειρισμού με τον οποίο θα γίνει η όλη διαδικασία) εκτινάσσοντας ουσιαστικά το “λογαριασμό” για τις ελληνικές τράπεζες, περίπου στα 4,5 με 5 δις ευρώ, σημαντικά υψηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις, από τις οποίες και προέκυπτε μια απόλυτα διαχειρίσιμη ζημία. Μάλιστα, θα επαναλάβουμε και σήμερα ότι οι πληροφορίες, οι οποίες μάλιστα έχουν διασταυρωθεί, επιμένουν ότι μια εκ των ελληνικών τραπεζών έχει ξεκαθαρίσει ότι με τις παρούσες συνθήκες αδυνατεί να συμμετέχει, δεδομένου ότι το κόστος συμμετοχής είναι μη διαχειρίσιμο για αυτήν, ειδικά στις τρέχουσες κεφαλαιοποιήσεις.

Στα υπόλοιπα ζητήματα και προτού αναφερθούμε στο ζήτημα των τριών συμβούλων, να αναφέρουμε ότι, τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα δεδομένα (θεωρούμε βέβαιο ότι θα αλλάξουν), η συμφωνία φαίνεται να πηγαίνει χρονικά, όλο και πιο πίσω, με το πιο πιθανό να είναι να ολοκληρωθεί λίγο πριν τα μέσα Οκτωβρίου. Επίσης, όπως είχε σημειωθεί και χθες, σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι το ύψος των τελικών απομειώσεων θα περάσει στα αποτελέσματα εξαμήνου, ενώ είναι πολύ πιθανό εφόσον τελικά γίνει το rollover, το “φέσι” να ανακοινωθεί με τα αποτελέσματα 9μήνου. Πέραν των παραπάνω, μεγάλο πρόβλημα φαίνεται να έχει προκύψει και με τους τρείς συμβούλους (HSBC, BNP Paribas. DeutscheBank), με τις πληροφορίες να είναι συγκεχυμένες. Πάντως, αίσθηση μας είναι ότι το πιο πιθανό είναι αυτό το πρόβλημα να συνδέεται με τα όσα αναφέραμε παραπάνω, σχετικά με τον τρόπο του λογιστικού χειρισμού της ανταλλαγής ομολόγων, με τους συμβούλους και τις ξένες τράπεζες να κατηγορούν, το ΥΠΟΙΚ και τον ΟΔΔΗΧ, για προνομιακή μεταχείριση των ελληνικών τραπεζών. Μάλιστα, οι πληροφορίες φτάνουν στο σημείο να αναφέρουν ότι ενδέχεται οι 3 σύμβουλοι να προχωρήσουν σε λήξη της σύμβασης, αν και αυτές οι πληροφορίες δεν έχουν διασταυρωθεί.

Τέλος, πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει και με το ποσοστό συμμετοχή των τραπεζών στην ανταλλαγή, κάτι για το οποίο επίσης πρώτοι είχαμε προειδοποιήσει (εδώ και αρκετές εβδομάδες), αφού με τα μέχρι τώρα δεδομένα η συμμετοχή των ιδιωτών στην ανταλλαγή ελληνικού χρέους (PSI) ανέρχεται αυτή τη στιγμή στο 50%, ενώ θυμίζουμε ότι ως στόχος έχει τεθεί το 90%. Θυμίζουμε ότι από την πρώτη στιγμή της αρχικής ανακοίνωσης, στο GFF είχαμε αναφέρει ότι ο στόχος του 90% θεωρείται πρακτικά αδύνατον να επιτευχθεί, ενώ ένας πολύ επιτεύξιμος στόχος, αλλά και ικανοποιητικός κρίνουμε ότι είναι αυτός της συμμετοχή του 60 με 65% του συνόλου των ομολόγων.

Οι νέες επαφές – έκπληξη για deal…
Οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων και κυρίως των τελευταίων ημερών θα λέγαμε ότι έχουν σημάνει συναγερμό στις διοικήσεις των τραπεζών, ενώ σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του GFF, έχουν αρχίσει οι πρώτες επαφές για deals, με την παράμετρο, ότι αυτές γίνονται αποκλειστικά, στην παρούσα φάση, με ξένες τράπεζες, με τις ελληνικές τράπεζες να βρίσκονται στην αναζήτηση ξένων εταίρων, για να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη συγκυρία. Έτσι λοιπόν, όπως αποκαλύπτει σήμερα το GFF, σημαντικές επαφές υπάρχουν μεταξύ της Alpha Bank και του Γερμανικού Κολοσσού της Deutsche Bank, με σκοπό η πρώτη να προχωρήσει σε σημαντική αύξηση κεφαλαίου, στην οποία θα συμμετέχει η δεύτερη ως στρατηγικός επενδυτής. Μάλιστα, σύμφωνα με καλά εξακριβωμένες πηγές, αν και οι επαφές είναι σε εξαιρετικά αρχικό στάδιο, εντούτοις υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία, λόγω της αρχικής θετικής στάσης των γερμανών. Πέραν της Alpha Bank, σε παρόμοιες συζητήσεις μαθαίνουμε ότι βρίσκονται και δύο άλλες τράπεζες, στην μια από τις οποίες ήδη συμμετέχει συγκεκριμένος ξένος επενδυτής.
www.greekfinanceforum.com
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...