Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Μειώθηκε κατά 38,6% το έλλειμμα ισοζυγίου συναλλαγών το πρώτο τετράμηνο του 2013

Σημαντική αύξηση εμφανίζουν το πρώτο τετράμηνο του έτους οι εξαγωγές. Στη φωτογραφία μας η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη.
Περαιτέρω βελτίωση εμφάνισε το εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας στο πρώτο τετράμηνο του έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών μειώθηκε κατά 38,6% σε σχέση με πέρυσι υποχωρώντας στα 3,5 δισ. ευρώ. 

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την μείωση του εμπορικού ελλείμματος κατά 1,3 δισ. ευρώ χάρη στην αύξηση των εξαγωγών μας κατά 7,2%. Οι θετικές εξελίξεις στο Ισοζύγιο είχαν ως αποτέλεσμα να περιοριστούν οι ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό στα 2,4 δισ. ευρώ έναντι 4,7 δισ. ευρώ που είχαν φθάσει στο αντίστοιχο τετράμηνο του 2012.

Πιο αναλυτικά, το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε κατά 145 εκατ. ευρώ, λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες, κυρίως τις υπηρεσίες μεταφορών και δευτερευόντως τις ταξιδιωτικές. Το ταξιδιωτικό συνάλλαγμα μειώθηκε κατά 8%, ενώ οι ταξιδιωτικές δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους μειώθηκε κατά 18%. Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων μειώθηκε κατά 756 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2012, κυρίως λόγω της δραστικής μείωσης των καθαρών πληρωμών για τόκους επί των τίτλων του Δημοσίου που διακρατούν κάτοικοι του εξωτερικού (λόγω εφαρμογής του PSI).

Τέλος, το ισοζύγιο των τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 1,6 δισεκ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 346 εκατ. ευρώ από ό,τι το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου του 2012.

Στο Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών συναλλαγών οι άμεσες επενδύσεις εμφάνισαν καθαρή εισροή ύψους 1,9 δισ. ευρώ, καθώς οι άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους εμφάνισαν καθαρή εισροή (αύξηση) 972 εκατ. ευρώ, ενώ οι άμεσες επενδύσεις κατοίκων στο εξωτερικό εμφάνισαν καθαρή εισροή (μείωση) 893 εκατ. ευρώ.

Οι σημαντικότερες ξένες επενδύσεις τον Απρίλιο αφορούσαν: α) την εισροή 200 εκατ. ευρώ από την πώληση από την Folli Follie του 51% των μετοχών των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών (KAE) στην Ελβετική εταιρία Dufry International AG και β) την εισροή 200 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή της μητρικής Crystal Almund (Λουξεμβούργο) στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Wind Hellas.

Στον τομέα των επενδύσεων χαρτοφυλακίου σημειώθηκε καθαρή εισροή ύψους 664 εκατ. ευρώ (έναντι καθαρής εκροής 64,8 δισεκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012).

Ειδικότερα, καταγράφηκε εισροή κεφαλαίων κυρίως λόγω της μείωσης των τοποθετήσεων των εγχώριων θεσμικών επενδυτών σε ομόλογα του εξωτερικού κατά 2,1 δισεκ. ευρώ και σε μετοχές του εξωτερικού κατά 335 εκατ. ευρώ, καθώς και λόγω της αύξησης των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων κατά 254 εκατ. ευρώ και σε παράγωγα κατοίκων κατά 144 εκατ. ευρώ (εισροή).

Αντίθετα, εκροή κεφαλαίων καταγράφηκε λόγω της μείωσης (αποεπένδυση) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ελληνικά ομόλογα και έντοκα κατά 1,4 δισεκ. ευρώ και 177 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, καθώς και λόγω της αύξησης των τοποθετήσεων κατοίκων σε έντοκα γραμμάτια και σε παράγωγα εξωτερικού κατά 323 και 235 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...