Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

"Διαφάνεια για όλους, εκτός από τα μέλη χρημ/κής σταθερότητας με ευλογίες Σαμαρά"


Με τις ευχές της τρόικας ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας υπέγραψε στις 29 Απριλίου του 2013 την απόφαση για την απαλλαγή από τη δημοσίευση του πόθεν έσχες για τα μέλη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με αριθμό ΦΕΚ 193, παρά τις αντιρρήσεις που διατύπωσε επισήμως η Αρχή για την Καταπολέμηση και Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Η κίνηση αυτή γίνεται, σύμφωνα με την εφημερίδα 6 μέρες, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, κίνηση που δημιουργεί μείζον πολιτικό ζήτημα τη στιγμή που η κυβέρνηση “διαφημίζει” με κάθε τρόπο τη διαφάνεια σε όλες τις αποφάσεις της.

Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα, πουθενά δεν υπάρχει η αιτιολόγηση της απόφασης και η όλη ρύθμιση έγινε μέσα από την περίπλοκη διαδικασία των υπουργικών αποφάσεων και όχι μέσα από νομοθετική ρύθμιση, προφανώς επειδή υπήρξε ο φόβος ότι η ρύθμιση θα γίνει αντιληπτή. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι οι αρμόδιες αρχές είχαν ζητήσει τη γνώμη της Αρχής για την Καταπολέμηση και Νομιμοποίηση Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα, η οποία είναι αρμόδια για τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» και η απάντηση που έλαβαν ήταν ότι ανεξάρτητα από την υπηκοότητα των μελών του Ταμείου θα πρέπει να υπαχθούν κανονικά στους υπόχρεους δήλωσης περιουσιακής κατάστασης, λόγω της φύσης και του αντικείμενου τους. Το ΤΧΣ είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου το οποίο ανήκει στο ελληνικό δημόσιο και είναι εντεταλμένο να διαχειρίζεται την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών και συνεπώς να διαχειρίζεται και να διακινεί τεράστια κεφάλαια.

Εκτός όμως από όλα τα πολιτικά πρόσωπα (πρωθυπουργός, υπουργοί, βουλευτές, γενικοί και ειδικοί γραμματείς), στη ρύθμιση περιλαμβάνονται, οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί, οι πρόεδροι, οι διοικητές, οι υποδιοικητές και οι γενικοί διευθυντές πιστωτικών ιδρυμάτων, οι εκδότες και ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης, οι δημοσιογράφοι αλλά και μια σειρά κρατικών λειτουργών, όπως οι πρόεδροι, οι διευθύνοντες ή εντεταλμένοι σύμβουλοι και οι γενικοί διευθυντές νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, δημοσίων επιχειρήσεων, δημοσίων οργανισμών, καθώς και νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου , τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος, οι πρόεδροι και τα μέλη των επιτροπών διενέργειας και αξιολόγησης των αποτελεσμάτων διαγωνισμών για τις προμήθειες των κρατικών υπηρεσιών , καθώς επίσης οι Γενικοί διευθυντές και Διευθυντές της Γενικής διεύθυνσης Κρατικών Προμηθειών και οι κατέχοντες αντίστοιχες θέσεις στο Δημόσιο και στα ανωτέρω νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, στις δημόσιες επιχειρήσεις και τους δημόσιους οργανισμούς!...

Δεν πέρασαν δυο μήνες από το σάλο που δημιουργήθηκε με την αποκάλυψη για τους υπέρογκους μισθούς που δόθηκαν ως αμοιβές στα μέλη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και μια νέα σκανδαλώδης ρύθμιση έρχεται να συμπληρώσει το ευνοϊκό καθεστώς που απολαμβάνουν τα golden boys σε περίοδο κρίσης. Στις οξείες κριτικές και καταγγελίες της αντιπολίτευσης και μερίδας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ότι αποτελεί πρόκληση η διευθύνουσα σύμβουλος του ΤΧΣ να εισπράττει τα διπλά σχεδόν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είχε απαντήσει ανερυθρίαστα ότι αυτή ήταν η πολιτική βούληση της Τρόικα, την οποία ασμένως και άνευ αντίρρησης έσπευσε να ικανοποιήσει το οικονομικό επιτελείο…

Έτσι με την υπ. Αριθμ 04960/Β.1112.Β απόφαση του υπουργού Οικονομικών η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 30 Απριλίου 2013 «τροποποιούμε την παράγραφο 5 της υπ. Αριθμ 3710/Β.204/30.1.2013 απόφασης μας ως εξής: «5. Ο Πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής υπόκεινται στις διατάξεις του Ν.3213/2003». Στην πράξη ο κος Στουρνάρας τροποποιεί απόφαση του (3710/Β.204/30.1.2013), με την οποία όλα τα μέλη του Ταμείου (τόσο του γενικού συμβουλίου όσο και της εκτελεστικής επιτροπής) ήταν υπόχρεα δήλωσης «πόθεν έσχες» και εξαιρεί πλέον τα τέσσερα μέλη του Γενικού Συμβουλίου. Το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στην προκλητική αυτή ρύθμιση χωρίς να ανακοινώσει τους λόγους για τους οποίους εξαιρούνται τα μέλη του Ταμείου, δημιουργουνται εύλογες απορίες για τη σκοπιμότητα της.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε:
Τι είναι τόσο έκτακτο και επιτακτικό που σας οδήγησαν σε αυτή την απόφαση για επιλεκτική μεταχείριση των μελών του γενικού συμβουλίου όσο και της εκτελεστικής επιτροπής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας?
Είναι στις προθέσεις του υπουργείου και άλλες τέτοιες αποφάσεις εξαίρεσης κατάθεσης για το «πόθεν έσχες» ή θα ισχύσουν αποκλειστικά και μόνο για τα μέλη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας?

Ο ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Γεν. Γραμματέας ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ

Κόμματος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...