Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Ήλθε η ώρα της συγκέντρωσης για τους τραπεζικούς ομίλους

Ανοιξε η επόμενη φάση στην αναδιάταξη του τραπεζικού συστήματος και μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών στο τραπέζι βρίσκεται η πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Proton Bank, με τη Eurobank να δίνει και επισήμως το παρών, αφού ο νέος διευθύνων σύμβουλος, Χρήστος Μεγάλου, βάζει τέλος σε σενάρια περί «ξεπαγώματος» της συγχώνευσης με την Εθνική.

Για το Τ.Τ. βέβαιο θεωρείται το ενδιαφέρον των τριών εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών - Εθνικής, Alpha Bank, ΑΛΦΑ+4,88% Eurobank - στη διαδικασία που ήδη «τρέχει» το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σε πρώτη φάση οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να λάβουν ενημέρωση για τα οικονομικά στοιχεία, ώστε να καταθέσουν προσφορές στη συνέχεια, με στόχο την ολοκλήρωση της πώλησης ως το τέλος Ιουλίου, έναντι της αρχικής προθεσμίας για τις 15 Ιουλίου.

Το κυρίαρχο ζήτημα
Η μάχη θα είναι έντονη για το νέο Τ.Τ., το οποίο τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να έχει τελειώσει με το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, που αποτελεί βασικό ζητούμενο για κάθε υποψήφιο αγοραστή.
Σοβαρό είναι το ενδιαφέρον από την Alpha Bank, η οποία προετοιμάζει τη συμμετοχή της στη διαδικασία, ενώ ενδιαφέρον δείχνει και η Εθνική. Δυναμική παρέμβαση στην αναδιάταξη της αγοράς προαναγγέλλει ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, ο οποίος σε επιστολή προς το προσωπικό αναφέρει χαρακτηριστικά ότι στόχος για την τράπεζα είναι «να συμμετέχει αυτόνομα και δυναμικά, ως ένας από τους 4 βασικούς πυλώνες, στη στρατηγική αναδιάταξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και να επιστρέψει στον ιδιωτικό τομέα το συντομότερο δυνατόν».
Θεωρώ δεδομένη και επιβεβλημένη την αυτόνομη πορεία και, επομένως, ας αφήσουμε πίσω μας κάθε ανησυχία που συνδέεται με την εκκρεμότητα της συγχώνευσης, σημειώνει ο κ. Μεγάλου, παραπέμποντας και στη στάση του ΤΧΣ κατά τη γενική συνέλευση της τράπεζας.
Οσον αφορά στον ιδιωτικό χαρακτήρα της Eurobank, ο νέος διευθύνων σύμβουλος τόνισε ότι «αποτελεί το DNA της τράπεζας» και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα εκπονώντας και υλοποιώντας ένα επιχειρησιακό σχέδιο για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων. Ο κ. Μεγάλου επισημαίνει στο προσωπικό την ανάγκη να επικεντρωθεί η τράπεζα στους πελάτες και να υπάρξει συστράτευση όλων, με στόχο να ανέλθει η τράπεζα στην κορυφή, ως συνέχεια μιας πορείας 22 ετών.

Από το εξωτερικό
Το ΤΧΣ διά της Goldman Sachs, που είναι σύμβουλός του, έχει διερευνήσει πιθανό ενδιαφέρον από το εξωτερικό αλλά η διεκδίκηση εντοπίζεται στην ελληνική αγορά καθώς, πλην της Τράπεζας Πειραιώς, ΠΕΙΡ+1,65% για τις λοιπές συστημικές τράπεζες το νέο Τ.Τ. μπορεί υπό προϋποθέσεις να δώσει σημαντικό πλεονέκτημα, αφού μετά τη μείωση του προσωπικού η τράπεζα διατίθεται «καθαρή» και με προίκα καταθέσεων της τάξης των 11 δισ. ευρώ.
Το ενεργητικό διαμορφώνεται σε 13,7 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα της εθελούσιας εξόδου λήγει στις 4 Ιουλίου και απευθύνεται σε περίπου 700 άτομα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ενώ ήδη καταγράφεται ενδιαφέρον συμμετοχής από τους εργαζομένους.
Με ίδιο χρονοδιάγραμμα, ως το τέλος Ιουλίου, θα γίνει η πώληση της Νέας Proton, για την οποία ενδιαφέρον αναμένεται να δείξει καταρχάς μόνο η Eurobank που έχει μείνει και έξω από τον κύκλο των εξαγορών εξαιτίας της συγχώνευσης με την Εθνική. Σύμβουλος του ΤΧΣ για την πώληση της Νέας Proton, που έχει καταθέσεις 1 δισ. ευρώ και ενεργητικό 1,3 δισ. Ευρώ, είναι η Rothchild.
Η πώληση των δύο τραπεζών που βρίσκονται υπό τον πλήρη έλεγχο του ΤΧΣ είναι ένα από τα προαπαιτούμενα που έχει θέσει η τρόικα στο μνημόνιο, ενώ, γενικότερα, η διάθεση των συμμετοχών του Ταμείου είναι το ζητούμενο ώστε να επιστραφούν κατά το δυνατόν κεφάλαια στο Δημόσιο. Στο πλαίσιο αυτό θα δρομολογηθεί η εκ νέου ιδιωτικοποίηση της Eurobank με προσέλκυση θεσμικών και στρατηγικών επενδυτών περί τον Οκτώβριο.
ΑΝΝΑ ΔΟΓΑ - naftemporiki.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...