Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Μεγάλη ανησυχία για τη ρευστότητα στην αγορά


Οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών και το ενδεχόμενο να αυξηθεί με κάποιο τρόπο η ροή των κεφαλαίων στην αγορά.

Ήταν μια από τις δυσκολότερες εβδομάδες αυτή που πέρασε για το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ). Μέσα σε πέντε εργάσιμες μέρες, ο Γενικός Δείκτης του έχασε σχεδόν 10%, εξαιτίας της πολιτικής κρίσης που ενέσκηψε με την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση. Την ίδια ώρα ο κύκλος των μεγάλων επιχειρήσεων που ανακοινώνουν λουκέτο διευρύνεται. Μόλις προχθές προστέθηκε άλλο ένα, ενώ οι πληροφορίες που έρχονται από την αγορά αναφέρουν ότι το κλείσιμο της κάνουλας του τραπεζικού χρήματος έχει φέρει πολλές μονάδες στο όριο τους, καθώς δεν έχουν πλέον ούτε καν κεφάλαια κίνησης.

Το ανησυχητικό είναι το ενδεχόμενο να αυξηθεί με κάποιο τρόπο η ροή των κεφαλαίων στην αγορά, είναι μάλλον περιορισμένο. Τα κεφάλαια από τις τελευταίες αυξήσεις που έλαβαν χώρα στους πιστωτικούς ομίλους της χώρας θα πάνε κατά πολύ μεγάλο ποσοστό για την αποπληρωμή δικών τους δανεικών προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αλλά και τη βελτίωση των ratio τους. Κατά συνέπεια, οι ελπίδες που είχαν καλλιεργηθεί για βελτίωση της κατάστασης, κινδυνεύουν να αποδειχθούν φρούδες. Εξέλιξη που κανείς δεν θέλει να σκέφτεται, καθώς μπορεί να αποδειχθεί μοιραία για την αγορά, που είχε επενδύσει πολλά στην ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης. Ο κύκλος της τελευταίας, κλείνει σε μερικά 24ωρα, με το τέλος της διαδικασίας και στην Τράπεζα Πειραιώς. Εννοείται, κατά τρόπο επιτυχημένο και σε αυτή την περίπτωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...