Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Στην τελική ευθεία η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Η αντίστροφη μέτρηση για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ξεκίνησε πλέον. Η διαδικασία μπήκε στην τελική ευθεία, καθώς το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ενέκρινε το χρονοδιάγραμμα και τους όρους αξιοποίησης. Στο μεταξύ, για την περίπτωση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς προωθείται το μοντέλο της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών.

Στην περίπτωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε τους όρους αξιοποίησης για την πώληση του 100% των μετοχών και τη μεταβίβαση του ελέγχου της εταιρίας σε επενδυτή, ο οποίος θα επιλεγεί μέσω διεθνούς, ανοιχτού, πλειοδοτικού διαγωνισμού. Ο διαγωνισμός θα αρχίσει μόλις ολοκληρωθεί η διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είναι στο τελικό στάδιο.

Οπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα το ΑΠΕ, για τον ΟΛΠ προωθείται η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών, αλλά το ποσοστό θα προσδιορισθεί από την προσέλκυση των επενδυτών και το ενδιαφέρον της αγοράς.

Την ίδια ώρα, ομάδα λιμεναργατών που αντιτίθεται στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών μπήκε στην αίθουσα που γινόταν η Γενική Συνέλευση των μετόχων του ΟΛΠ, με πανό κατά της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών και φωνάζοντας συνθήματα.

Στο μεγάλο «μέτωπο» του ΟΠΑΠ, υπήρξε ανακοίνωση της Emma Delta, του επενδυτικού σχήματος που πλειοδότησε στον διαγωνισμό για την απόκτηση του 33% του Οργανισμού, που ουσιαστικά επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της για την εξαγορά του συγκεκριμένου ποσοστού.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «η μόνη ανησυχία της Emma Delta είναι να εξασφαλίσει ότι το νομικό πλαίσιο που ισχύει για κάθε συμφωνία που αφορά τον ΟΠΑΠ, μεταξύ των οποίων και η κατάλληλη εταιρική διακυβέρνηση, γίνεται πλήρως σεβαστό και τηρείται από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη». Η Emma Delta προσθέτει ότι τηρουμένων όλων αυτών των νομικών πλαισίων, είναι έτοιμη να προχωρήσει μπροστά και να επενδύσει στον ΟΠΑΠ.

Τέλος, νέα δεδομένα φαίνεται πως προκύπτουν για τη ΔΕΠΑ, για την οποία ο διαγωνισμός πώλησης κατέστη πρόσφατα άκαρπος. Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ασημάκης Παπαγεωργίου, έκανε λόγο για ενδιαφέρον ευρωπαϊκού ενεργειακού ομίλου σε δηλώσεις του στο ΒΗΜΑ FM.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...