Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Λ. Κατσέλη: Οι εξελίξεις θα κριθούν από τη ρευστότητα στην αγορά


 Την επιθυμία της να παραμείνει στο υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας εξέφρασε η Λούκα Κατσέλη, υποστηρίζοντας ότι ανοίγει πλέον ένας νέος κύκλος στο υπουργείο και στόχος της είναι να ολοκληρώσει το έργο που έχει ήδη παραχθεί εκεί.

Σε συνέντευξή της στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, η υπουργός χαρακτήρισε «κακόγουστο παιχνίδι» τις φήμες που κατά καιρούς κυκλοφορούν περί μετακίνησης, ανασχηματισμού ή «κατάργησής» της. «Ένας πολιτικός που παράγει έργο και θίγει τα κακώς κείμενα έχει απέναντί του οργανωμένα συμφέροντα ή κάποιους οι οποίοι προσπαθούν με μικροπολιτικά τερτίπια, δυσφημιστικά σχόλια, διαρροές και επινοημένα σενάρια να απαξιώσουν το έργο του», τόνισε η κ. Κατσέλη.
Ερωτηθείσα για το «πρόβλημα συνεννόησης» που φημολογείται ότι έχει με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, παραδέχθηκε ότι σε ορισμένα θέματα έχουν διαφορετικές απόψεις, ωστόσο τόνισε ότι υπάρχει διάλογος μεταξύ τους και «τελικώς γίνεται η σύνθεση στο υπουργικό συμβούλιο».
«Με τον Γ. Παπακωνσταντίνου συνεργαζόμαστε από το 2007 άψογα», υπογράμμισε η υπουργός.
Όσον αφορά στο έργο της κυβέρνησης αυτούς τους εννέα μήνες, η κ. Κατσέλη εκτίμησε ότι οι αδυναμίες εντοπίζονται σε δύο σημεία. «Απαιτείται βελτίωση στο πεδίο των διοικητικών μηχανισμών, και εδώ η ηλεκτρονική διακυβέρνηση είναι το κλειδί. Ο δεύτερος τομέας έχει να κάνει με την ευρύτερη επικοινωνία. Δεν δίνουμε όση σημασία χρειάζεται στην ενημέρωση του κόσμου και στην ανάδειξη των πολιτικών μας επιλογών.»
Αναφερόμενη στον μηχανισμό στήριξης, τόνισε πως ήταν ένα κατόρθωμα. «Η Ελλάδα και ο πρωθυπουργός υπήρξαν πρωτεργάτες στη δημιουργία ευρωπαϊκών θεσμών. Τώρα οι θεσμοί πρέπει να διευρυνθούν ακόμη περισσότερο και να προχωρήσει πιο τολμηρά η οικονομική και πολιτική ολοκλήρωση», ανέφερε η κ. Κατσέλη και συνέχισε:
«Οι εξελίξεις τους επόμενους μήνες θα κριθούν από τη ρευστότητα στην αγορά. Το ζητούμενο είναι να υπάρξει ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός εγγύησης των τιτλοποιημένων δανείων των τραπεζών. Πρόκειται για δική μας πρωτοβουλία, στο πλαίσιο του Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου. Ηδη συζητάμε με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και ξένες τράπεζες.»
Αναφερόμενη στις αλλαγές που έρχονται στον χρηματοπιστωτικό τομέα, τόνισε ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο στην αναπτυξιακή δυναμική. «Χρειαζόμαστε επομένως έναν ισχυρό δημόσιο πυλώνα, παροχή επαρκούς ρευστότητας στην αγορά και οι όποιες συγχωνεύσεις να μην αντιστρατεύονται τον υγιή ανταγωνισμό στον κλάδο.»
Η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας επανέλαβε ότι δεν απειλούνται ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα και εκτίμησε ότι οι εργαζόμενοι θα αρχίσουν να κερδίζουν μέρος των απωλειών που έχουν υποστεί με το τέλος του μνημονίου.
Ερωτηθείσα, εξάλλου, αν θα χρειασθούν νέα μέτρα το 2010, ξεκαθάρισε ότι όλα τα μέτρα έχουν ήδη ενταχθεί στο μνημόνιο και τόνισε ότι η υλοποίηση του προγράμματος πηγαίνει καλά.
Εξέφρασε, παράλληλα, την αισιοδοξία της ότι η χώρα θα βγει ξανά στις αγορές το 2011 και δεν θα χρειαστεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...