Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

10 πακέτα χωρίς... φράγκο

Μέτρα που θα κατευνάσουν τις έντονες ανησυχίες των πολιτών αλλά και θα παράσχουν κοινωνική και αναπτυξιακή στήριξη, με τα κρατικά ταμεία... μείον, επιχειρεί να οριστικοποιήσει η κυβέρνηση.
Τρία διαδοχικά ραντεβού με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου κλείνουν σήμερα τον κύκλο «διαβούλευσης» των υπουργών, ενώ αύριο οριστικοποιούνται οι προτάσεις που θα κατατεθούν στα γραφείο του πρωθυπουργού.
Σχεδιάζονται σενάρια αναβολής μεγάλου μέρους των αυξήσεων σε ΦΠΑ, ειδικά σε κλάδους που υπάρχουν έντονες αντιδράσεις ή το πλήγμα θα είναι μεγάλο (σε ξενοδοχεία, ΔΕΗ, αστικές συγκοινωνίες, τρόφιμα κ.λπ.), αλλά και φοροελαφρύνσεις προς επιχειρήσεις. Παράλληλα διερευνάται η «ανοχή» της τρόικας για επιπλέον «παρεκκλίσεις» του Μνημονίου, με στόχο να υπάρχει κυβερνητική δέσμευση ότι δεν θα αλλάξουν οι κλαδικές συμβάσεις, το Ασφαλιστικό και το ύψος των κοινωνικών επιδομάτων.
Κινδυνεύουν οι δημόσιες επενδύσεις
Οριστικοποιούνται επίσης τα αναπτυξιακά και κοινωνικά μέτρα. Από χρήματα υπάρχουν μόνο τα 100 εκατ. ευρώ που απέμειναν στο κοινωνικό πακέτο, ενώ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κινδυνεύει με περικοπή αν δεν ανακάμψουν τα φορολογικά έσοδα. Το αναπτυξιακό πακέτο θα «εμπλουτιστεί» από ανακοινώσεις για μεγάλες επενδύσεις και ειδικά σχέδια ανάπτυξης κλάδων και περιοχών που έχουν πρόβλημα. Για το κοινωνικό πακέτο έχουν βρεθεί 6,5 δισ. ευρώ, όχι από «ρευστό» αλλά από το ΕΣΠΑ.
Τελευταίοι οι βιομήχανοι
Σήμερα ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου μαζί με την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη και τον υφυπουργό Απασχόλησης Γιώργο Κουτρουμάνη θα έχουν από το πρωί διαδοχικές συναντήσεις με τον Σύνδεσμο των Εμπόρων (ΕΣΕΕ), την Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων και τον ΣΕΒ, ο οποίος αναμένεται να επιμείνει για φορολογικά κίνητρα. Στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του ΣΟΕ Γιώργος Ζανιάς θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη συζήτηση της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Συμβουλίου (EFC) για την έκθεση προόδου στην εφαρμογή του Μνημονίου, στο περιθώριο της οποίας αναμένεται να γίνει συζήτηση για τα περιθώρια αναβολής του ΦΠΑ και για τα υπόλοιπα μέτρα που θέλει να ανακοινώσει η κυβέρνηση:
 
1 Αναβολή ΦΠΑ. Το υπουργείο Οικονομικών έχει συντάξει λίστα με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που έχουν συντελεστή ΦΠΑ 11% και εξετάζει το κόστος κάθε περικοπής στα έσοδα αλλά και τη ζημία που θα κάνει κάθε αύξηση στον πληθωρισμό και στην ανταγωνιστικότητα. Πρώτοι στη «λίστα» της αναβολής είναι οι ξενοδόχοι, λόγω των πιέσεων που δέχονται αλλά και γιατί «μετρούν» μόνο στο 0,5% της κατανάλωσης (βάσει στοιχείων από τον δείκτη τιμών καταναλωτή). Αντιθέτως τα εστιατόρια δημιουργούν το 9,5% του τζίρου και δύσκολα «κόβονται». Το ίδιο ισχύει και για τα τρόφιμα (17,5%) και εξετάζεται η «μερική» μετάταξη όσων δεν είναι είδη πρώτης ανάγκης (δημητριακά, ρύζι, γάλα κ.λπ.). Σχετικά ανώδυνες σε έσοδα είναι και οι υπηρεσίες της ΔΕΗ, των φαρμακευτικών προϊόντων, των αστικών συγκοινωνιών.
2 Φοροελαφρύνσεις σε επιχειρήσεις. Κλιμακώνονται οι έντονες πιέσεις των βιομηχάνων που απειλούν με φυγή στο εξωτερικό, λουκέτα και στάση πληρωμών αν δεν δοθεί κάποια φοροελάφρυνση. Εξετάζεται μείωση της επιβάρυνσης των μερισμάτων (από το 40% σήμερα στο 24%), αυξημένα κίνητρα στον αναπτυξιακό νόμο.
3 Κοινωνική σταθερότητα. Η δήλωση προ ημερών του κ. Παπακωνσταντίνου ότι «στηρίζουμε τις κλαδικές συμβάσεις» και ανάλογη δέσμευση του κ. Κουτρουμάνη για σταθερό Ασφαλιστικό ερμηνεύεται σαν μία πρώτη «γεύση» των προθέσεων της κυβέρνησης, με βάση τα περιθώρια που της δίδει η τρόικα, να δεσμευθεί για μικρές «αλλαγές» στο Μνημόνιο.
4 Επιτάχυνση ξένων επενδύσεων. Σχέδιο για γρήγορη αδειοδότηση μεγάλων, ελληνικών και ξένων, επενδύσεων με πιθανή αναφορά συγκεκριμένων σχεδίων που ξεκινούν.
5 Ολοκληρωμένα σχέδια τοπικής ανάπτυξης. Για τη στήριξη κλάδων που φθίνουν ή περιοχών που είναι υποβαθμισμένες θα εξαγγελθούν σχέδια προσαρμοσμένα στις ανάγκες της περιοχής με χρηματοδότηση από τα... υπάρχοντα (ΕΣΠΑ, συμπράξεις με ιδιώτες, αναπτυξιακό νόμο κ.λπ.).
6 Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών εργαζομένων. Αναμένεται να απορροφήσει το πιο μεγάλο μέρος από την αναθεώρηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι αντί για επιδοτήσεις νέων επενδύσεων θα χρηματοδοτούνται υφιστάμενες για να μην απολύσουν.
7 Παιδικοί σταθμοί για το 80% των οικογενειών. Από το ΕΣΠΑ θα καλυφθεί το κόστος.
8 Κατάρτιση, αυτασφάλιση και επιδότηση ανέργων, χρηματοδότηση επιχειρήσεων για πρόσληψη προσωπικού. Ο ΟΑΕΔ έχει ήδη διαμορφώσει ένα πλέγμα δράσεων αξίας 2,5 δισ. ευρώ περίπου. Το ποσό είναι χρέη του ΙΚΑ.
9 Περίθαλψη για ανασφάλιστους. Το κόστος του μέτρου θα καλυφθεί από τα 100 εκατ. ευρώ που έχουν απομείνει ως κοινωνικό πακέτο.
10 Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε ευπαθείς ομάδες. Πρόκειται για μία πρόταση που έχει «πέσει» στο τραπέζι μαζί με την εθνική σύνταξη, αλλά δεν είναι βέβαιο αν θα «προχωρήσει», καθώς εκφράζονται φόβοι για το κόστος του μέτρου.
Θεωρητικά από το 2011 με την επιβολή εισοδηματικού «πλαφόν» στα επιδόματα θα υπάρξει ένα πρόσθετο «μαξιλάρι» δαπανών. Ωστόσο, αφενός η τρόικα θέλει τα χρήματα αυτά να πάνε στο έλλειμμα και αφετέρου η έκρηξη της ανεργίας θα αυξήσει τις ανάγκες καταβολής επιδομάτων σε όσους χάνουν τη δουλειά τους, άγνωστο ακόμη πόσης αξίας... *ENET.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...