«Πονοκέφαλο» προκαλεί στις τράπεζες η αύξηση των δανείων σε καθυστέρηση που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες, ως αποτέλεσμα της ύφεσης που πλήττει την ελληνική οικονομία, όπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα της Κυριακής.
Οι τράπεζες, εκτός από το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν, καλούνται τώρα να διαχειριστούν και την έκρηξη των επισφαλειών, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και να πιέσει την κεφαλαιακή επάρκεια των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Η διαχείριση των προβληματικών χαρτοφυλακίων τους συνδέεται και με τις εξελίξεις στον κλάδο όσον αφορά τις εξαγορές και συγχωνεύσεις, εν όψει και των τεστ αντοχής (stress test) στα οποία πρόκειται να προχωρήσει η Τράπεζα της Ελλάδος τον Σεπτέμβριο.
Αυτό που ανησυχεί την κεντρική τράπεζα είναι η άνοδος των καθυστερήσεων που καταγράφεται στα στεγαστικά δάνεια και τα οποία αποτελούν την κατηγορία με τις μικρότερες επισφάλειες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, σχεδόν ένα στα 10 στεγαστικά βρίσκεται σε καθυστέρηση και η τάση είναι αυξητική, καθώς μέχρι το τέλος του έτους το ποσοστό αναμένεται να έχει ξεπεράσει το 10%, από 8% στο τέλος του πρώτου εξαμήνου.
Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι στο τελευταίο τετράμηνο του έτους θα αυξηθούν οι επισφάλειες, καθώς η κρίση στην πραγματική οικονομία θα βαθαίνει.
Συνολικά, τα δάνεια των νοικοκυριών που βρίσκονται «στο κόκκινο» ανέρχονται στα 14 δισ. ευρώ. Αν σε αυτά προστεθούν και τα επιχειρηματικά σε καθυστέρηση, τότε τα προβληματικά δάνεια για το σύνολο του κλάδου υπερβαίνουν τα 25 δισ. ευρώ.
Ωστόσο οι τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν πρόβλημα από την άνοδο των επισφαλειών, ωστόσο η τρόικα που παρακολουθεί αποστασιοποιημένη τα πράγματα δεν χάνει ευκαιρία να επισημαίνει τους κινδύνους.
Ως προς την ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών, πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα προκρίνει την εξαγορά ελληνικών τραπεζών από μεγάλους ξένους τραπεζικούς ομίλους που διαθέτουν τα απαιτούμενα κεφάλαια.
Αν και επισήμως οι εκπρόσωποι της τρόικας στην Αθήνα δεν το επιβεβαιώνουν, οι ξένες τράπεζες δεν φαίνεται να έχουν διάθεση να επενδύσουν στη χώρα μας.
Αυτό που έχει αξία για τις ξένες τράπεζες είναι οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, πλην όμως στις περισσότερες περιπτώσεις οι θυγατρικές αυτές είναι μικρές και η πώλησή τους δεν θα έλυνε το ζήτημα της κεφαλαιακής ενίσχυσης των ελληνικών τραπεζών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται