Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Φορο-σαφάρι ΣΔΟΕ σε τουριστικές περιοχές

Στο στόχαστρο του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ΣΔΟΕ έχουν μπει οι τουριστικές περιοχές και ιδίως τα νησιά, όπου μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου θα διενεργούνται εκτεταμένοι έλεγχοι, με σκοπό την περιστολή της φοροδιαφυγής.

Στην κατεύθυνση αυτή, η ηγεσία του ΣΔΟΕ έχει επιστρατεύσει περί τους 1.000 ελεγκτές (300 συνεργεία αποτελούμενα από τρεις ελεγκτές το καθένα), οι οποίοι θα συνεχίσουν τους ελέγχους που ήδη πραγματοποιούνται με ιδιαίτερη έμφαση στα νησιά.

Το ενδιαφέρον των ελεγκτών του ΣΔΟΕ εστιάζεται κυρίως στα νησιά των Κυκλάδων, τα Δωδεκάνησα και τα μεγάλα νησιά του Ιονίου, καθώς από τους ελέγχους που ήδη έγιναν το δίμηνο Ιουνίου - Ιουλίου 2010 διαπιστώνεται ότι αποτελούν εστίες εκτεταμένης φοροδιαφυγής. Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΔΟΕ, πάνω από το 50% των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν στο διάστημα αυτό εντοπίσθηκε να έχει διαπράξει φορολογική παράβαση.

Συγκεκριμένα, πό τις 1.603 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν οι 930 βρέθηκαν να έχουν διαπράξεις μία περισσότερες φορολογικές παραβάσεις. Στη Ρόδο ελέγχθηκαν 157 επιχειρήσεις και στις 123 βρέθηκαν παραβάσεις, στη Μύκονο εντοπίσθηκαν παραβάσεις σε 50 επιχειρήσεις από τις 95 που ελέγχθηκαν, στις λοιπές Κυκλάδες ελέγχθηκαν 208 επιχειρήσεις και εντοπίσθηκαν φορολογικές παραβάσεις στις 105 από αυτές.

Στην Κω έγινε έλεγχος σε 91 επιχειρήσεις από τις οποίες στις 64 διαπιστώθηκαν παραβάσεις, ενώ στη Σαντορίνη βρέθηκαν να φοροδιαφεύγουν 83 επιχειρήσεις από τις 135 που ελέγχθηκαν.
Στα Ιόνια νησιά οι έλεγχοι έδειξαν παραβάσεις σε 73 επιχειρήσεις από τις 102 που ελέγχθηκαν ενώ στα νησιά του Αργοσαρωνικού το αντίστοιχο αποτέλεσμα ήταν 166 επιχειρήσεις στις 263 και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου 20 στις 32.

Τα συνεργεία ελέγχου θα εξακολουθήσουν να σαρώνουν τα νησιά έως το τέλος του επόμενου μήνα, όπου η τουριστική κίνηση παραμένει ιδιαίτερα μεγάλη. «Το ΣΔΟΕ θα εξακολουθήσει να διενεργεί ποιοτικούς και στοχευμένους ελέγχους για την περιστολή της φοροδιαφυγής στους οποίους εντάσσονται και οι έλεγχοι στα νησιά», δήλωσε σχετικά ο Γενικός Γραμματέας του σώματος κ. Γιάννης Καπελέρης.

Τη σκυτάλη των ελέγχων θα πάρουν -μετά τις τουριστικές επιχειρήσεις – οι ελεύθεροι επαγγελματίες (γιατροί, δικηγόροι κ.α), τα σκάφη αναψυχής, οι πισίνες κ.α., που σύμφωνα με το ΣΔΟΕ παρουσιάζουν μεγάλο φορολογικό ενδιαφέρον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...