Image via WikipediaΑπό το Reporter.gr
Ενα πράγμα θεωρείται πλέον πιο πιθανό από ότιδήποτε άλλο αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στην αγορά: Η αναδιάρθρωση χρέους ή το default της Ελλάδας. Οι αγορές βλέπουν πως οι εκτιμήσεις γύρω από την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας μοιάζουν όλο και πιο υπερ-αισιόδοξες και πως οι ανησυχίες πως η χώρα δεν θα καταφέρει να προχωρήσει σε αύξηση των φόρων και να πετύχει μονοψήφιο έλλειμμα το 2010 ενισχύονται κάθε μέρα και πιο πολύ, και όλα αυτά σημαίνουν πως η πρόβλεψη για το χρέος στο 150% του ΑΕΠ σε τρία χρόνια, μεταφράζεται πως η χρεοκοπία είναι πιθανότατα η μοναδική επιλογή για τη χώρα.
Επιπλέον, η χθεσινή δημοπρασία ΕΓΔ 26 εβδομάδων, αν και είδε ισχυρή ζήτηση, ωστόσο είδε επίσης και το επιτόκιο να εκτινάσσεται στο 4,82%, 30 περίπου μονάδες βάσης υψηλότερα από το αντίστοιχο προηγούμενο, γεγονός που κάνει την επιστροφή της χώρας στις αγορές για χρηματοδότηση, ένα ακόμη πιο μακρινό όνειρο.
Η απόδοση είναι ελαφρώς χαμηλότερη από το 5% που είναι το συμφωνημένο επιτόκιο του δανείου που έλαβε η χώρα από το ΔΝΤ και την ΕΕ. Δεν ήταν μάλιστα λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούσαν νωρίτερα πως στη χθεσινή δημοπρασία το κόστος δανεισμού ίσως και να ξεπερνούσε το 5%. Οπως τονίζει η WestLB, ακόμη και άκρως επιτυχημένη από κάθε άποψη να ήταν η χθεσινή δημοπρασία του ελληνικού δημοσίου, δεν υπήρχε καμία περίτπωση να οδηγήσει σε σταθεροποίηση των ελληνικών spreads.
Σύμφωνα με τη Citigroup είναι πλέον εξαιρετικά ανησυχητικό το ότι το αρνητικό κλίμα που κυριαρχεί πλέον στην περιφέρεια της Ευρωζώνης «θα τρέφεται από την ίδια του την σάρκα», δηλαδή η κρίση θα συνεχιστεί και θα γίνεται όλο και πιο έντονη και δεν θα αποφευχθεί η εξάπλωση της.
Για αυτο και η HSBC συστήνει στους επενδυτές να πουλήσουν τα ισπανικά κρατικά ομόλογα μετά την εκτόξευση των αποδόσεων σε Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ελλάδα. Οπως σημειώνει η τράπεζα, τον μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης αυτή τη στιγμή έχουν οι αγορές της Ισπανίας, της Ιταλίας και του Βελγίου καθώς αυτές οι χώρες δεν θα μπορέσουν να αναπτυχθούν αρκετά ώστε να αποφύγουν τις δημοσιονομικές προκλήσεις.
Οπως τονίζει και ο Jan von Gerich αναλυτής της Nordea, αν και η Ελλάδα τουλάχιστον φαίνεται πως κρατά μία κάποια επαφή με την αγορά, μετά τα αποτελέσματα της χθεσινής δημοπρασίας, ωστόσο η κρίση στον Νότο έχει επιστρέψει και μάλιστα δριμύτερη και αυτό σπρώχνει την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές για χρηματοδήτηση, ακόμη πιο μακριά στο μέλλον.
Οπως δήλωσε και σε συνέντευξή της η αναλύτρια της Citigroup, Giada Giani, oι κυβερνήσεις των αδύναμων χωρών της Ευρωζώνης θα συνεχίσουν για πάρα πολύ καιρό ακόμη, να εξαρτώνται στην εγχώρια αγορά τους για χρηματοδότηση. Οπως τόνισε, οι επενδυτές φεύγουν μαζικά από τον Νότο κι έτσι τα υπερχρεωμένα αυτά κράτη θα εξαρτώνται όλο και πιο έντονα από τις εγχώριες τράπεζες και τα εγχώρια συνταξιοδοτικά ταμεία για να αγοράσουν τα κρατικά ομόλογα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται