Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Σχέδιο ανάπτυξης εμπορικής πολιτικής και όχι έκτακτα μέτρα, ζητά η ΕΣΕΕ

Η ΕΣΕΕ, με την ευκαιρία της επίσκεψης της Τρόικας στην Αθήνα, απέστειλε στα μέλη της επικαιροποιημένο υπόμνημα, το οποίο κοινοποιήθηκε στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, στα Υπουργεία Οικονομικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς και στους αρχηγούς των κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Στο σχετικό υπόμνημα επισημάνθηκαν 12 βασικά σημεία, τα οποία συγκλίνουν στην ανάδειξη της αποδιάρθρωσης της αγοράς και σε προτάσεις βελτίωσής της, αφού το 2011 προβλέπεται να είναι το έτος της πιο βαθιάς ύφεσης.

"Η Τρόικα μπορεί να ήρθε με απαιτήσεις για ΄΄έκτακτα΄΄ μέτρα, όμως τα μέχρι σήμερα μέτρα, όπως τελικά αποδεικνύεται στην πράξη, δεν επιδρούν θετικά στην ελληνική οικονομία ούτε η ελληνική οικονομία αντιδρά θετικά στο πρόγραμμα σύγκλισης" τονίζει η ΕΣΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση, ο εμπορικός κόσμος πιστεύει ότι, για να διασωθεί η ελληνική εμπορική δραστηριότητα, απαιτείται άμεσα ο στρατηγικός σχεδιασμός μίας εθνικής πολιτικής για την ανάκαμψη του εμπορίου. Στην κατεύθυνση αυτή, η ΕΣΕΕ καλεί την Κυβέρνηση και την Τρόικα να λάβουν υπ' όψιν τους τη μέχρι σήμερα αναποτελεσματικότητα απόδοσης των μέτρων και να αποφασίσουν από κοινού αλλαγές και διορθώσεις.

Η ΕΣΕΕ τάσσεται υπέρ των παρεμβάσεων προς την κατεύθυνση επιμήκυνσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ αλλά και μιας κοινής προσπάθειας επαναδιαπραγμάτευσης επιμέρους όρων του μνημονίου.

Ο περιορισμός των απαιτήσεων της Τρόικας είναι εθνική υπόθεση και το ελληνικό εμπόριο δηλώνει ότι δεν αντέχει στην καταιγίδα πρόσθετων φόρων, στη νέα αύξηση του ΦΠΑ, στον υψηλό εισαγόμενο πληθωρισμό, στην απόρριψη δανεισμού και στην περαιτέρω συρρίκνωση της κατανάλωσης.

Η ΕΣΕΕ θεωρεί απαραίτητη αναγκαιότητα τον εξορθολογισμό λειτουργίας του κράτους, όμως με την αξιοποίηση και αναδιάταξη του προσωπικού, ώστε να αποτελέσει αρωγό της υγιούς επιχειρηματικότητας. Σε στιγμές που απαιτείται κοινωνική συνοχή και σύμπνοια των κοινωνικών εταίρων, συνθηματολογικού τύπου προσεγγίσεις αναφορικά με απολύσεις στο δημόσιο, ψαλίδισμα μισθών, αποκρατικοποιήσεις "νέου τύπου" των ΔΕΚΟ και ανεξέλεγκτη χρήση επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων συμβάλλουν στη δαιμονοποίηση της επιχειρηματικότητας, διαταράσσουν τις εργασιακές σχέσεις και επιδεινώνουν το αρνητικό κλίμα. Πηγή: Express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...