Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Ενστάσεις για το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 12/12

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της Νομαρχίας Αθηνών για άνοιγμα των καταστημάτων του κέντρου της Αθήνας την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου, κατόπιν αιτήματος τους Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών (ΕΣΑ).
Παράνομη και αντισυνταγματική χαρακτήρισε την απόφαση η ΓΣΕΕ. «Την ώρα που οι εργασιακές σχέσεις δέχονται σφοδρή επίθεση, την ώρα που οι εργαζόμενοι βλέπουν τα δικαιώματα τους να συρρικνώνονται, την ώρα που τα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπαίνουν το ένα μετά το άλλο, ο νομάρχης Αθηνών και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας, ανέλαβαν να δώσουν την χαριστική βολή στα εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων και σε εκατοντάδες εμπόρους και αυτοαπασχολουμένους», σημειώνεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας.
Όπως υποστηρίζει η ΓΣΕΕ η απόφαση εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των μεγάλων πολυεθνικών και έχει στόχο να αποτελέσει τη βάση για επέκταση της λειτουργίας των καταστημάτων όλες τις Κυριακές.
Την έντονη αντίθεσή της εξέφρασε εξάλλου και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΣΕΕ η συντριπτική πλειονότητα του εμπορικού κόσμου εκφράζει την αγανάκτησή της για την απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου της Αθήνας. «Η απόφαση αυτή έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στην αγορά και έχει προκαλέσει την αντίδραση των μικρών και μεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων από όλη τη χώρα. Και αυτό, διότι ο συνεχώς επιδεινούμενος τζίρος των καταστημάτων δεν πρόκειται να αυξηθεί, απλά θα αναδιανεμηθεί προς όφελος των μεγάλων οργανωμένων υπεραγορών και εμπορικών πολυκαταστημάτων του κέντρου της Αθήνας», εκτιμά η διοίκηση της Συνομοσπονδίας.
Καλεί τέλος το νομάρχη, Γ. Σγουρό και το νομαρχιακό συμβούλιο να ανακαλέσουν την απόφαση και να σεβαστούν την καθολική αντίδραση του εμπορικού κόσμου.
«Aκαιρη» και «αψυχολόγητη» χαρακτηρίζει την απόφαση η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).
Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΓΣΕΒΕΕ, «έξοδα θα δημιουργήσει στις επιχειρήσεις και όχι έσοδα, δεδομένου ότι η πτώση του τζίρου στην αγορά υπερβαίνει κατά μέσο όρο το 25%, ενώ το διαθέσιμο εισόδημα προς κατανάλωση έχει περιοριστεί δραστικά».
«Ο καταναλωτής δεν έχει πρόβλημα ωραρίου, αλλά εισοδήματος προς κατανάλωση. Σημειωτέον ότι ούτε και το δώρο Χριστουγέννων θα έχει δοθεί στις 12 Δεκεμβρίου», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Για «απαράδεκτη ενέργεια» έκανε λόγο από την πλευρά του ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς (ΕΣΠ), τονίζοντας πως το άνοιγμα των εμπορικών επιχειρήσεων θα αποτελέσει την «κερκόπορτα» για την πλήρη απελευθέρωση λειτουργίας των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου, με αποτέλεσμα να πληγούν οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες.
Ο ΕΣΠ χαρακτηρίζει αιφνιδιαστική την απόφαση της Νομαρχίας Αθηνών, η οποία -όπως σημειώνει- ελήφθη χωρίς να τηρηθούν οι επιταγές του νόμου, κατόπιν σχετικού αιτήματος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών.
«Ο εμπορικός κόσμος της πόλης μας, αντιτίθεται κατηγορηματικά στην συγκεκριμένη απαράδεκτη ενέργεια, η οποία θα αποτελέσει την "κερκόπορτα" για την πλήρη απελευθέρωση λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων για όλες τις Κυριακές του χρόνου, γεγονός που θα πλήξει τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, που βιώνουν όλο και πιο έντονα αισθήματα οικονομικού στραγγαλισμού - κυρίως λόγω της οικονομικής αδυναμίας των καταναλωτών, αλλά σε καμία περίπτωση λόγω έλλειψης ημερών εργασίας - αλλά επιπλέον θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και θα αναστατώσει περαιτέρω την εργασιακή ειρήνη», σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΕΣΠ και ζητείται η ανάκληση της επίμαχης απόφασης, «προκειμένου να μην αποδιοργανωθεί περαιτέρω η δομή της κοινωνίας μας και να μην δημιουργηθεί μια επιπλέον κοινωνική αναταραχή».
Τι απαντά ο ΕΣΑ
«Είμαστε βέβαιοι ότι οι προσπάθειες και οι πρωτοβουλίες μας έχουν πρωταρχικό σκοπό τη διατήρηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας σ' αυτές, τη διατήρηση του κοινωνικού ιστού αλλά και τη σωτηρία της οικονομίας της χώρας», αναφέρει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας απαντώντας στις αντιδράσεις.
«Αντιλαμβανόμαστε την προσωπική αγωνία κάποιων συνδικαλιστών για την προοπτική επιβίωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αφού στις δημόσιες παρεμβάσεις τους καταδεικνύεται η έλλειψη αντανακλαστικών για τη διαμορφούμενη κατάσταση στην αγορά και στη χώρα», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εκπροσωπούμε, μαζί και οι εργαζόμενοι σ' αυτές, αναγνωρίζουν και συμμερίζονται τις αγωνίες που καθημερινά βιώνουν οι έμποροι με τη βεβαιότητα ότι οι επιδιώξεις και οι σκοποί συνδέονται άρρηκτα και με τα δικά τους συμφέροντα. Όλα αυτά απαιτούν όραμα, προσπάθεια και προσαρμοστικότητα στις νέες συνθήκες», συμπληρώνει ο ΕΣΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...