Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Μαύρο μέλλον εξακολουθούν να βλέπουν οι επιχειρηματίες της Β. Ελλάδας

Σε υψηλά ποσοστά συνεχίζει να κυμαίνεται η απαισιοδοξία των επιχειρηματιών της Βόρειας Ελλάδας σχετικά με το μέλλον των επιχειρήσεων τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του δείκτη Northern Greece Business Index 500 (ΝΓΒΙ 500).

Υπερδιπλασιάστηκαν οι επιχειρηματίες που εκτιμούν ότι για τους επόμενους έξι μήνες η κατάσταση για τις επιχειρήσεις τους θα είναι χειρότερη (ποσοστό 39% φέτος τον Οκτώβριο, ενώ πέρσι τον ίδιο μήνα 16%).

Το θετικό είναι ότι συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα (Σεπτέμβριο) υπάρχει μείωση του ποσοστού κατά 5 μονάδες, καθώς τότε βρισκόταν στο 44%.

Την ίδια ώρα αντίστοιχη πτώση εμφάνισε το ποσοστό των επιχειρηματιών που εκτιμούν πως για τους επόμενους μήνες η κατάσταση στην επιχείρησή τους θα είναι καλύτερη: από 35% τον Οκτώβριο του 2009 περιορίστηκε στο 16% τον Οκτώβριο του 2010.

Τα αντίστοιχα ποσοστά για τους επιχειρηματίες που εκτιμούν ότι η κατάσταση θα παραμείνει η ίδια είναι 50% (Οκτ. 2009) και 45% (Οκτ. 2010).

Σημαντικές αποκλίσεις κατάγραψε ο δείκτης και στην πρόθεση των επιχειρηματιών να προσλάβουν ή όχι προσωπικό κατά τον επόμενο μήνα.

Το φετινό Οκτώβριο μόλις το 6% δήλωσε ότι σχεδιάζει να προσλάβει προσωπικό τον επόμενο μήνα ενώ το 24% σχεδιάζει να απολύσει. Τα αντίστοιχα ποσοστά πέρσι τον Οκτώβριο ήταν: 16% (σχεδίαζε να προσλάβει) και 14% (να απολύσει).

Σταθερό στο 70% καταγράφεται και στις δύο περιόδους το ποσοστό εκείνων που σχεδιάζουν να διατηρήσουν το προσωπικό τους.

Πάντως, τον Σεπτέμβριο 2010 τα αντίστοιχα ποσοστά είχαν διαμορφωθεί ως εξής: το 6% σχεδίαζε να προσλάβει προσωπικό, το 32% να απολύσει και το 62% να διατηρήσει το υφιστάμενο.

Σε ό,τι αφορά στον τζίρο, προκύπτει εικόνα βελτίωσης σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο και σε σύγκριση με τον περσινό Οκτώβριο.

Το φετινό Οκτώβριο το 22% των επιχειρηματιών απάντησε ότι ο τζίρος της επιχείρησης σε σχέση με αυτόν του προηγούμενου μήνα «αυξήθηκε», το 47% ότι «μειώθηκε» και το 31% ότι «παρέμεινε ο ίδιος». Πέρσι τον Οκτώβριο το 30% απάντησε ότι ο τζίρος «αυξήθηκε», το 37% «μειώθηκε» και το 33% «παρέμεινε ίδιος».

Τέλος στην ερώτηση πώς κρίνετε την κατάσταση της επιχείρησή σας, το 14% απάντησε «καλή» (έναντι 18% το Σεπτέμβριο και 27% τον περσινό Οκτώβριο), το 41% «ικανοποιητική» (έναντι 32% το Σεπτέμβριο και 47% πέρσι τον Οκτώβριο) και το 45% «κακή» (έναντι 50% το Σεπτέμβριο και 27% πέρσι τον Οκτώβριο).

• Ο δείκτης NGBI 500 συμπλήρωσε πλέον 12 μήνες μετρήσεων. Οι στατιστικές μετρήσεις του δείκτη γίνονται από την εταιρία δημοσκοπήσεων-ερευνών INTERVIEW σε δείγμα 500 επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας. enet.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...