Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Αυτόφωρο για όσους δεν πληρώνουν ΦΠΑ

Πλήρη αυθαιρεσία στην αγορά αναδεικνύουν τα στοιχεία των ελέγχων του ΣΔΟΕ καθώς μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων αποδεικνύεται ότι δεν είχε καταθέσει ή απέκρυπτε τον αναλογούντα ΦΠΑ ζημιώνοντας έτσι το Δημόσιο.

Σύμφωνα με την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, το 50% των προστίμων που καταλογίζονται στις επιχειρήσεις αφορούν τη μη απόδοση ΦΠΑ, με την τάση αυτή να τείνει να εξελιχθεί σε καθεστώς. Αυτό περιλαμβάνει όχι μόνο τις εταιρείες που αποκρύβουν τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας ή δεν εκδίδουν αποδείξεις, αλλά και εκείνες τις επιχειρήσεις που έχουν εκδώσει παραστατικά και έχουν καταχωρίσει τον φόρο στα βιβλία τους αλλά δεν τον αποδίδουν. Το ποσοστό αυτό –το οποίο σημειωτέον είναι εκτός της παραοικονομίας- υπολογίζεται κοντά στο 30%.

Το Υπουργείο Οικονομικών, υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικα για βελτιστοποίηση των εισπρακτικών μηχανισμών, προωθεί προς αυτή την κατεύθυνση διάταξη με την οποία θα προσάγεται σε δίκη με τη διαδικασία του αυτοφώρου όποιος αποκρύπτει ή παρακρατά τον ΦΠΑ που υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο ποσό. Παράλληλα, με την ίδια αυτόφωρη διαδικασία θα διώκονται και όσοι εκδίδουν πλαστά και εικονικά τιμολόγια (σήμερα κατατίθεται μήνυση).

Ταυτόχρονα, μετά από εισήγηση της τρόικας, το Υπουργείο εξετάζει την πρόταση να δώσει τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ (και ίσως και τους εφοριακούς) την ευχέρεια να επιβάλλουν επί τόπου πρόστιμα. Αρκετές είναι, πάντως, οι ενστάσεις για τέτοια εξέλιξη καθώς πολλοί θεωρούν ότι αφήνει περιθώρια ανάπτυξης νέων φαινομένων διαφθοράς και συναλλαγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...