Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Μειώσεις στα τιμολόγια υψηλής τάσης εξετάζει η ΔΕΗ

Η γενική συνέλευση αποφάσισε την καταβολή μερίσματος 0,025 ευρώ ανά μετοχή. Η αποκοπή του θα γίνει στις 22 Ιουλίου

Mειώσεις στα τιμολόγια για τη βιομηχανία στην υψηλή και μέση τάση εξετάζει η ΔΕΗ, ενώ τα οικιακά τιμολόγια μένουν αμετάβλητα τους επόμενους μήνες, όπως δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Αρθούρος Ζερβός, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των μετόχων, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο.

Από χθες έχει απελευθερωθεί και η τελευταία κατηγορία τιμολογίων, που αφορά νοικοκυριά, καθώς και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, με μόνη εξαίρεση τα τιμολόγια για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Πλέον τις αποφάσεις για τη μεταβολή των τιμολογίων τις λαμβάνει η ΔΕΗ, η οποία θα ελέγχεται απολογιστικά από τη ΡΑΕ. Μέχρι χθες τη σχετική απόφαση ελάμβανε ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας.

Οι νέοι κανόνες που διαμορφώνονται στην αγορά χονδρικής, οι οποίοι θα οδηγήσουν σε εξοικονόμηση κόστους για τη ΔΕΗ και οι χαμηλές τιμές των ρύπων επιτρέπουν το «πάγωμα» των οικιακών τιμολογίων στη φάση αυτή, είπε ο κ. Ζερβός, εκτιμώντας ότι οι νέες ρυθμίσεις για τους ρύπους, που αναμένεται να συζητηθούν στο Ευρωκοινοβούλιο αύριο, ακόμα και αν ψηφιστούν δεν πρόκειται να επιβαρύνουν ιδιαίτερα την τιμή των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. Αύριο στο Ευρωκοινοβούλιο επανέρχεται τροποποιημένη προς ψήφιση η πρόταση της Επιτροπής για το backloading, την απόσυρση 900 εκατ. δικαιωμάτων.

Οσον αφορά στη βιομηχανία, η ΔΕΗ προσανατολίζεται στα διακοπτόμενα τιμολόγια, τα οποία θα αφορούν και μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις. Για να εφαρμοστούν όμως χρειάζεται προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση, η οποία αναμένεται εντός των ημερών.

Η γενική συνέλευση αποφάσισε την καταβολή μερίσματος 0,025 ευρώ/μετοχή, το οποίο μετά την παρακράτηση φόρου ανέρχεται σε 0,01875 ευρώ/μετοχή. Η αποκοπή του μερίσματος θα γίνει στις 22 Ιουλίου, ενώ δικαιούχοι είναι οι εγγεγραμμένοι μέτοχοι στα αρχεία ΣΑΤ κατά την 24η Ιουλίου. Η καταβολή θα αρχίσει στις 30 Ιουλίου από την Τράπεζα Πειραιώς.

Από τις 22 Ιουλίου οι μετοχές της εταιρείας θα διαπραγματεύονται στο ΧΑ χωρίς το δικαίωμα μερίσματος της χρήσης 2012.

Nέο Δ.Σ.

Τέλος, πέντε νέα μέλη εξέλεξε το ελληνικό δημόσιο στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ, λόγω λήξεως της θητείας ισαρίθμων μελών. Πρόκειται για τον κ. Κωνσταντίνο Δόλογλου, την κ. Ουρανία Αικατερινάρη, και τα ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη κ. Χαρίλαο Βασιλογεώργη, Νίκο Βερνίκο και Κωνσταντίνο Ζωντανό.

Η θητεία των 5 μελών του Δ.Σ. λήγει στις 29 Ιουνίου 2016. Η συγκρότηση σε σώμα του νέου Δ.Σ. θα γίνει κατά την επόμενη συνεδρίασή του.

Τέλος όσον αφορά στον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ Νίκο Φωτόπουλο, που έχει εκλεγεί μέλος του Δ.Σ. ως εκπρόσωπος των εργαζομένων, ο κ. Ζερβός είπε ότι σύμφωνα με τις γνωμοδοτήσεις των νομικών η εκλογή του στο Δ.Σ. δεν παρουσιάζει νομικό κώλυμα, τίθεται όμως θέμα ηθικής τάξης εξ αιτίας της διπλής αυτής ιδιότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...