Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Στο 12% ανεβάζει τον πήχη η Εθνική Τράπεζα για τη συμμετοχή ιδιωτών στην αύξηση κεφαλαίου

Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή, ότι το Διοικητικό Συμβούλιό της, με τη σύμφωνη γνώμη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αποφάσισε την τροποποίηση της πρότασης για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ώστε να αυξηθεί σε 12% (έναντι 10%) το τμήμα της αύξησης που μπορεί να καλυφθεί από τον ιδιωτικό τομέα.

Όπως επισημαίνεται, με αυτή την απόφαση αφενός θα αυξηθεί σε 12% (έναντι 10%) το μέρος της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας που έχει προταθεί να δύναται να καλυφθεί σε μετρητά από τον ιδιωτικό τομέα, με δικαίωμα προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων, αφετέρου να διατηρηθεί το δικαίωμα προτίμησης των κατόχων προνομιούχων εξαγοράσιμων ονομαστικών μετοχών άνευ δικαιώματος ψήφου και άνευ σωρευτικού μερίσματος της τράπεζας, στο ως άνω μέρος της αύξησης που έχει προταθεί να δύναται να καλυφθεί σε μετρητά.


Για να καλυφθεί το ενδεχόμενο η ζήτηση να υπερβεί το προσδοκώμενο όριο του 10% που ως προς το ποσό ανέρχεται σε 975,6 εκατ. ευρώ, λόγω της πιθανής συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών, προτείνεται στην Γενική Συνέλευση, που θα συνέλθει τη Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου, το δικαίωμα προτίμησης για την αύξηση σε μετρητά να ορισθεί μέχρι του ποσού του 1,171 δισ.. ευρώ, ήτοι σε ποσοστό 12% της αύξησης.

Εφόσον αυτό επιτευχθεί, δηλαδή η ιδιωτική συμμετοχή ανέλθει στο 12%, τα δικαιώματα μελλοντικής απόκτησης μετοχών (warrants) θα αντιστοιχούν σε 7,33 πρόσθετες κοινές μετοχές για κάθε μία μετοχή που θα μετέχει στην αύξηση.

Ως γνωστόν με βάση το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής, τα δικαιώματα μελλοντικής απόκτησης μετοχών (warrants) είναι 9.

Με την απόφασή της η τράπεζα αναθεώρησης προς τα πάνω του ορίου-στόχου του 10% συμμετοχής επενδυτών στην αύξηση σε 12% διασφαλίζει:

α) το ενδεχόμενο συμμετοχής περισσότερων ιδιωτών επενδυτών και
β) ευχέρεια κατανομής σε περισσότερους ιδιώτες μετόχους, σύμφωνα και με την πολιτική της για διεύρυνση της μετοχικής της βάσης.

Reverse split 10/1 και αποθεματικό 1,18 δισ. ευρώ

Στα Επικαιροποιημένα Σχέδια Αποφάσεων/Σχόλια Διοκητικού Συμβουλίουτης Εθνικής, επισημαίνεται μεταξύ άλλων, ότι η τράπεζα θα προχωρήσει σε reverse split στη μετοχή, σε αναλογία 1 νέα για κάθε 10 παλαιές μετοχές.

Συγκεκριμένα, προτείνεται η αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής σε 10 από 1 ευρώ και η μείωση του αριθμού των μετοχών της τράπεζας από 1.226.601.200 σε 122.660.120.

Μετά το reverse split η ονομαστική αξία θα μειωθεί από 10 σε 0,30 ευρώ, ώστε να σχηματισθεί αποθεματικό 1.189.803.164 ευρώ.

Πώς θα καλυφθεί η αύξηση

Αν η κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου σε μετρητά υπολείπεται του στόχου των 1,17 δισ. ευρώ, η αύξηση θα καλυφθεί ως εξής:

1) Αν η ΑΜΚ καλυφθεί κατ' ελάχιστο μέχρι του ποσού των 800 εκατ. ευρώ με μετρητά, η σε μετρητά αύξηση θα θεωρηθεί καλυφθήσαν κατά το πράγματι καταβληθέν ποσό, και το δεκαπλάσιο του εναπομείναντος ποσού και σε κάθε περίπτωση μέχρι του ποσού των 975,6 εκατ. ευρώ θα δύναται να καλυφθεί με την ανάληψη από το ΤΧΣ υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών που δύναται να εκδώσει η τράπεζα, ώστε το ποσό της συνολικής αμκ να περιοριστεί αντίστοιχα και να επιτευχθεί δια της καλυφθείσας σε μετρητά αύξησης η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε ποσοστό 10% της συνολικής αύξησης.

2) Αν η σε μετρητά αύξηση έχει καλυφθεί με μετρητά σε ποσό χαμηλότερο των 800 εκατ. ευρώ, οι ασκήσαντες δικαιώματα προτίμησης και τυχόν δικαίωμα προεγγραφής θα έχουν δικαίωμα να επιλέξουν:

α) είτε να εξακολουθήσει να ισχύει η αίτηση/δήλωση κάλυψης που έχουν υποβάλει στην τράπεζα, ανεξαρτήτων του γεγονότος ότι καταβλήθηκε σε μετρητά ποσό χαμηλότερο των 800 εκατ. ευρώ ή

β) να ανακληθεί η ως άνω υποβληθείσα αίτηση/δήλωση κάλυψης, δικαιούμενοι να τους επιστραφεί από την τράπεζα ατόκως οιοδήποτε ποσό κατέβαλαν προκειμένου να συμμετάσχουν στην αύξηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...