Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Χ.Α.: Αθροιστικές ζημιές 6,6 δισ. ευρώ κατέγραψαν οι εισηγμένες, το 2012

Αθροιστικές ζημιές ύψους 6,6 δισ. ευρώ κατέγραψαν οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες, το 2012, επίδοση που είναι η δεύτερη χειρότερη όλων των εποχών σε όρους κερδοφορίας, σύμφωνα με την επεξεργασία των ισολογισμών από την Beta Securities.

Όπως επισημαίνεται τα αποτελέσματα δεν είναι πλήρως συγκρίσιμα με το 2011 καθώς οι κυπριακές τράπεζες, η Alapis αλλά και άλλες εταιρίες δεν ανακοίνωσαν μεγέθη.

Στην περίπτωση που ανακοίνωναν οι ζημίες θα ξεπερνούσαν τα 10 δισ.

Ο συνολικός κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 0,3% στα 79,09 δισ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 6,88 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 3,3%.

Η σχέση των κερδοφόρων έναντι των ζημιογόνων εταιρειών στο σύνολο της χρήσης διαμορφώθηκε σε 3 προς 7, καθώς 72 εισηγμένες έκλεισαν το έτος με κέρδη, έναντι 161 που έκλεισαν με ζημιές.

Από τις 72 κερδοφόρες, μόλις 30 εμφάνισαν αύξηση κερδών, ισάριθμες εμφάνισαν μείωση κερδών ενώ 12 κατάφεραν να «γυρίσουν» από ζημιές σε κέρδη.

Μεταξύ των 161 ζημιογόνων, οι 77 εμφάνισαν διευρυμένες ζημιές, 68 κατάφεραν να περιορίσουν τις ζημιές τους ενώ 16 «γύρισαν» σε ζημιές έναντι κερδών.

Στους θετικούς πρωταγωνιστές της κερδοφορίας από την υψηλή κεφαλαιοποίηση ξεχώρισαν οι εταιρείες ΟΠΑΠ, ΟΛΘ,ΟΛΠ, Folli Follie, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, ΕΛΠΕ, ΜΕΤΚΑ, JUMBO, ΟΤΕ, από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Σαράντης, ΕΛΒΑΛ, Πλαίσιο, Πλαστικά Κρήτης και Αutohellas κατέγραψαν ανθεκτικά αποτελέσματα, ενώ από την μικρή κεφαλαιοποίηση ξεχώρισαν οι εταιρείες ΚΡΙ-ΚΡΙ, Ικτίνος, Κυριακίδης Μάρμαρα, Καραμολέγκος, Καράτζη και Flexopack.

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...