Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Επισφάλειες ενός δισ. ευρώ για τη ΔΕΗ

«Φέσι» 145 εκατ. από ΛΑΡΚΟ, 58,8 εκατ. από Hellas Power και Energa και 77 εκατ. από το υπουργείο Οικονομικών

Τεράστια ποσά χάνει η ΔΕΗ λόγω της κρίσης, η οποία παρασύρει όχι μόνο τους ανήμπορους οικιακούς καταναλωτές ή τις μικρές επιχειρήσεις, αλλά και τους μεγάλους βιομηχανικούς πελάτες της στη μεσαία και υψηλή τάση, όπως επίσης και τον κακοπληρωτή που λέγεται Δημόσιο.

Το αποτέλεσμα ήταν να υποχρεωθεί να διαμορφώσει προβλέψεις για επισφάλειες ύψους σχεδόν ενός δισ. ευρώ (956 εκατ. ευρώ). Στο τέλος του 2011 οι προβλέψεις της ΔΕΗ ήταν 812,5 εκατ. ευρώ.

Τώρα, η επιχείρηση αναμένει, σύμφωνα με πληροφορίες, περί τα 77 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών, με τα οποία ελπίζει να μειωθούν ισόποσα τα ληξιπρόθεσμα χρέη των πελατών και να αυξηθεί η ρευστότητά της. Τα 77 εκατ. ευρώ αφορούν εξόφληση οφειλών του Δημοσίου, το οποίο πέρυσι κατέβαλε συνολικά 57,5 εκατ. ευρώ παλαιών χρεών από οφειλόμενα που αφορούσαν χρέη από φωτεινούς σηματοδότες.

Συνολικά, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τη ΔΕΗ, με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα, φθάνουν περίπου τα 1,23 εκατ. ευρώ. Ουσιαστικά, πρόκειται για το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών που αφορούν οικιακούς καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις που χτύπησε η ύφεση. Οι οφειλές χαρακτηρίζονται ληξιπρόθεσμες, αλλά προβλέψεις γι' αυτές σχηματίζει η ΔΕΗ ύστερα από 3 μήνες για τις μικρές επιχειρήσεις και έξι μήνες από την έναρξη της οφειλής για τους οικιακούς καταναλωτές.

Πέρυσι η επιχείρηση αύξησε τις προβλέψεις της για επισφάλειες από τους οικιακούς καταναλωτές και τις μικρές εταιρείες που ξεπέρασαν αυτά τα χρονικά όρια κατά 85,3 εκατ. ευρώ. Ομως οι επισφάλειες της ΔΕΗ μεγάλωσαν πολύ περισσότερο, από τη ΛΑΡΚΟ και μόνο (144,5 εκατ.), ενώ αν προστεθούν οι περιπτώσεις των Hellas Power και Energa (58,5 εκατ. ευρώ), οι επισφάλειες από τρεις επιχειρήσεις επιβάρυναν σχεδόν με διπλάσιο ποσό τις προβλέψεις της.

ΝΙΚΟΣ ΚΩΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ/enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...