Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Πιο ελαστικός και ευέλικτος ο Τειρεσίας

Μετά από προτάσεις του Λευτέρη Αυγενάκη

Υπό το βάρος της κρίσης και της ανάγκης για σταδιακή ανάπτυξη ώστε να μην αποσαθρωθεί  ο κοινωνικός ιστός και μετά από προτάσεις του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη, βρίσκεται στα σχέδια των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης, η υιοθέτηση του βρετανικού μοντέλου, το οποίο προβλέπει ελαστικοποίηση των συνεπειών για τους καταχωρημένους στις λίστες του «Τειρεσία», αλλά και εφόρου ζωής πληροφορίες για την πιστοληπτική ικανότητα των πολιτών.

Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ στα στεγαστικά δάνεια, με το 20% των δανείων να είναι  προβληματικά, αλλά και το 50% των δανείων να μην εξυπηρετείται, ενώ πάνω από 300.000 άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι και αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και στα επιχειρηματικά δάνεια.

Όπως είχε επισημάνει κατά το παρελθόν, ο κ. Λ. Αυγενάκης, «είναι αναγκαία η αναθεώρηση των ρυθμίσεων του συστήματος «Τειρεσίας», προκειμένου να εξυπηρετηθεί η αγορά και οι επαγγελματίες, ώστε να μην καταδικάζονται σε μόνιμη εμπλοκή των τραπεζικών τους συναλλαγών».

Ακόμη, ο κ. Λ. Αυγενάκης είχε τονίσει ότι, «τη λειτουργία της αγοράς θα εξυπηρετήσει μια σχετική αναθεώρηση των όρων του «Τειρεσία» αναφορικά με τις σφραγισμένες επιταγές». Ειδικότερα, είχε προτείνει, «όταν μια επιταγή αποπληρώνεται και εφόσον τακτοποιείται στο ακέραιο η εκκρεμότητα, όχι μόνο σε αποκλειστική προθεσμία 30 ημερών, αλλά και κατόπιν, ο οφειλέτης να διαγράφεται από τη «μαύρη λίστα» του συστήματος». Με άλλα λόγια, «να εξεταστεί η αναθεώρηση συγκεκριμένων όρων καταχώρησης και κυρίως διαγραφής από τις «μαύρες λίστες» του Τειρεσία προκειμένου να ισχύει για τους δανειολήπτες ακριβώς ό,τι ισχύει για τους εγγυητές».

Οι συγκεκριμένες αλλαγές που προωθούνται, κινούνται σε δύο άξονες. Αφενός λιγότερες ποινές και περιορισμένος αποκλεισμός από το τραπεζικό σύστημα και αφετέρου τη διατήρηση πληροφοριών αναφορικά με την πιστοληπτική ικανότητα των πολιτών, η οποία θα καταχωρείται και θα μένει εφ’ όρου ζωής.

Οι ρυθμίσεις αυτές δεν έχουν σημαντικό κόστος για την οικονομία, αλλά αντίθετα θα απελευθερώσουν χιλιάδες επιχειρηματίες και απλούς δανειολήπτες από την πίεση και την αγωνία του «Τειρεσία», κυρίως αυτούς που αντιμετωπίζουν οικονομική δυσχέρεια, ενώ με τον τρόπο αυτό, αρκετοί συμπολίτες μας, που είχαν πρόσκαιρη αδυναμία αποπληρωμής των οφειλών τους, δεν θα καταδικάζονται με επί μακρόν εμπλοκή των τραπεζικών τους συναλλαγών.

Έτσι, με τις αλλαγές στον «Τειρεσία», ένας επιχειρηματίας που εξυπηρετεί επί χρόνια τις υποχρεώσεις του και εσχάτως βρέθηκε σε μια δυσκολία, θα έχει τη δυνατότητα επίκλησης του προηγούμενου- καλού του παρελθόντος.

«Οι ρυθμίσεις που προωθούνται θα κάνουν τον Τειρεσία πιο ελαστικό και ευέλικτο ενώ παράλληλα θα εξορθολογίσουν την κατάσταση σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά δίχως τιμωριτική διάσταση», σημειώνει ο κ. Λ. Αυγενάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...