Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Ρύθμιση - ανάσα ξεμπλοκάρει την επιστροφή Φ.Π.Α

Ανάσα ρευστότητας σε επιχειρήσεις που υποχρεούνται να πληρώνουν ολόκληρο τον ΦΠΑ που οφείλουν στην Εφορία, την ώρα που το δημόσιο δεν τους έχει αποδώσει τον ΦΠΑ που τους χρωστάει, δίνει νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών και θα κατατεθεί στη βουλή τον Ιούνιο. Σύμφωνα με αυτή τα ποσά που χρωστούν το Δημόσιο και όλοι οι οργανισμοί του προς τους επιχειρηματίες θα συμψηφίζονται πλεον με τον ΦΠΑ.

Ταμειακή ανάσα στις επιχειρήσεις που μέχρι τώρα καλούνταν να πληρώνουν όλο τον ΦΠΑ στην εφορία την ώρα που το δημόσιο τους χρωστά , φέρνει ρύθμιση του Υπουργείου Οικονομικών με την οπ0ία θα γίνεται πλέον συμψηφισμός των οφειλών για πρώτη φορά ολόκληρου του ευρύτερου δημοσίου με την επιστροφή ΦΠΑ.

Έτσι ένας επιχειρηματίας που οφείλει στην εφορία ΦΠΑ 5.000 ΕΥΡΩ και ταυτόχρονα δημόσια επιχείρηση, δεν του έχει καταβάλει ΦΠΑ ύψους 4.000 ευρώ, τότε με τον συμψηφισμό οφειλής - απαίτησης, ο επιχειρηματίας τελικά θα πληρώσει στην εφορία την διαφορά που είναι 1.000 ευρώ.

Ωστόσο συμψηφισμός γίνεται μόνο αφού αποδεδειχθεί με δικαστική απόφαση ή δημόσιο έγγραφο η απαίτηση του οφειλέτη.

Ανοίγουν παράλληλα και οι κρούνοι εκταμίευσης των επιστροφών ΦΠΑ, από τις εφορίες. Με εγκύκλιο υποχρεούνται όντος 20 ημερών να προχωρήσουν στην επιστροφή σε πρώτη φάση ποσών έως 5.000 ευρώ, για τα όποια δεν απαιτείται έλεγχος.

Οι αιτήσεις επιστροφών ΦΠΑ που βρίσκονται σε εκκρεμότητα φτάνουν τα 1,1 δισ. ευρώ στερώντας, σε πολλές περιπτώσεις αναίτια, πολύτιμη ρευστότητα από επιχειρήσεις.

Για επιστροφή ποσών άνω των 5.000 ευρώ θα γίνεται προληπτικός έλεγχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...