Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Με εισπράξεις κάτω από τον στόχο 3 στις 4 εφορίες

Σε σύνολο 140 εφοριών μόλις οι 36 έπιασαν ή ξεπέρασαν τους στόχους που είχε θέσει το υπουργείο Οικονομικών για το διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου 2013.

Σύμφωνα με το Έθνος, συνολικά στο δίκτυο των εφοριών καταγράφεται πρόβλημα με τις εισπράξεις από τον ΦΠΑ που ήταν κατά 4,8% χαμηλότερες από τον στόχο, ενώ «μεγάλη πληγή» για τα δημόσια ταμεία είναι η καθίζηση των εσόδων από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και τον ΦΠΑ στα εισαγόμενα προϊόντα.

Την παρτίδα για ακόμη μια φορά έσωσαν οι μεγάλες Εφορίες και έτσι τα φορολογικά έσοδα κινήθηκαν εντός στόχου και μάλιστα με οριακή υπέρβαση 0,1%.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τις επιδόσεις 140 Εφοριών σε όλη τη χώρα προκύπτει ότι οι 104, δηλαδή το 74,3%, κινήθηκαν κάτω από τον στόχο που τους είχε τεθεί, με εξαίρεση τη ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων και τις ΦΑΕ Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, οι οποίες υπερκάλυψαν τους στόχους, με αποτέλεσμα να αλλάξει σε θετική η συνολική εικόνα των Εφοριών.

Από τις υπόλοιπες μικρές και μεσαίου μεγέθους Εφορίες τις καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τον στόχο που τους είχε τεθεί στο πρώτο τρίμηνο εμφάνισαν οι Δ.Ο.Υ. Α' Κατερίνης με αύξηση 90,1%, Δ.Ο.Υ. Χανίων 63,2%, Β' Περιστερίου με αύξηση 57,4%.

Στο πρώτο τρίμηνο τα φορολογικά έσοδα των Εφοριών ανήλθαν σε 6,21 δισ. ευρώ έναντι στόχου 6,20 δισ. ευρώ αλλά οι επιμέρους εισπράξεις από τον ΦΠΑ βρέθηκαν στο «κόκκινο».

Τα στοιχεία δείχνουν ακόμη ότι ο Μάρτιος δεν ήταν καλός μήνας καθώς οι Εφορίες θα έπρεπε να είχαν εισπράξει έσοδα ύψους 1,79 δισ. ευρώ και τελικά έβαλαν στα ταμεία τους το ποσό του 1,62 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών αποδίδει τη σημαντική μείωση κατά 9,3% των καθαρών εσόδων τον Μάρτιο στις μεγάλες επιστροφές φόρων που πραγματοποιήθηκαν. Το ποσό των επιστροφών που πραγματοποιήθηκαν στο πρώτο τρίμηνο 2013 ανέρχεται σε 783 εκατ. ευρώ.

Παρά τα θετικά αποτέλεσμα, οι επόμενοι μήνες θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι και κρίσιμοι για τα έσοδα, με τον γενικό γραμματέα Εσόδων Χ. Θεοχάρη να δηλώνει ότι «η προσπάθεια πρέπει να είναι συνεχής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...