Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Κάμψη στις πωλήσεις καταστημάτων εμπορίας ηλεκτρολογικού υλικού

Σημαντική μείωση παρουσίασαν οι πωλήσεις των καταστημάτων εμπορίας ηλεκτρολογικού υλικού για το 2009, όπως προκύπτει από την κλαδική μελέτη η οποία κυκλοφόρησε από τη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ICAP Group:
Η κατασκευαστική και ειδικότερα η οικοδομική δραστηριότητα της χώρας επιδρά άμεσα στη ζήτηση ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης προέρχεται από τις ανεγέρσεις οικοδομών. Σημειώνεται ότι, η ποσοστιαία συμμετοχή των κατοικιών στον ακαθάριστο σχηματισμό κεφαλαίου εμφανίζει μείωση από το 2006, φθάνοντας στο χαμηλότερό της σημείο το έτος 2008. Η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα υποχώρησε κατά 27% περίπου (σε όγκο) το 2009 σε σχέση με το 2008.
Στη χώρα μας, στον κλάδο της εμπορίας ηλεκτρολογικού εξοπλισμού δραστηριοποιούνται εκτός από τα μεμονωμένα καταστήματα που είναι διάσπαρτα σε ολόκληρη την επικράτεια, αλυσίδες καταστημάτων (καταστήματα τα οποία λειτουργούν κάτω από το ίδιο εμπορικό σήμα και ελέγχονται από τον ίδιο φορέα), καθώς επίσης αγοραστικοί όμιλοι αλλά και συνεταιρισμοί ηλεκτρολόγων.
Οι συνολικές πωλήσεις των καταστημάτων εμπορίας ηλεκτρολογικού εξοπλισμού ακολούθησαν ανοδική πορεία την περίοδο 2006-2008, με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 10%. Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή ανατρέπεται το 2009, καθώς εμφανίζεται μείωση 20% σε σχέση με το 2008. Στο συγκεκριμένο μέγεθος της αγοράς περιλαμβάνεται η αξία των πωλήσεων (χονδρικής και λιανικής) όλων των επιχειρήσεων εκείνων που εκμεταλλεύονται οργανωμένα καταστήματα εμπορίας ηλεκτρολογικού εξοπλισμού (οικιακής και βιομηχανικής χρήσης), ενώ δεν υπολογίζονται οι πωλήσεις προϊόντων που πραγματοποιούνται μέσω πολυκαταστημάτων, σουπερμάρκετ, καταστημάτων DIY καθώς επίσης και των μικρομάγαζων που ενίοτε διατηρούν οι ηλεκτρολόγοι. Σε ό,τι αφορά τη διάρθρωση του μεγέθους της αγοράς, ο ηλεκτρολογικός εξοπλισμός (υλικό ράγας, πίνακες διανομής, διακοπτικό υλικό, σχάρες και κανάλια, μπαλαντέζες και διακόπτες) εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς για το 2009 (περίπου 40%).
Στα πλαίσια της μελέτης έγινε εκτενής χρηματοοικονομική ανάλυση των επιχειρήσεων του κλάδου βάσει 20 επιλεγμένων αριθμοδεικτών. Επίσης, συντάχθηκαν ομαδοποιημένοι ισολογισμοί βάσει αντιπροσωπευτικού δείγματος 67 επιχειρήσεων του κλάδου, για τις οποίες υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία ισολογισμών των χρήσεων 2008 και 2007. Όπως προκύπτει από τα δεδομένα αυτά, το σύνολο ενεργητικού των εταιρειών αυξήθηκε κατά 10,6% το 2008 σε σχέση με το 2007, ενώ οι συνολικές τους πωλήσεις κατέγραψαν αύξηση 7% την ίδια περίοδο. Αντίθετα, τα κέρδη προ φόρου εισοδήματος εμφανίζουν μείωση κατά 23,4%, κυρίως λόγω της διεύρυνσης των λειτουργικών εξόδων, ενώ τα κέρδη EBITDA μειώθηκαν κατά 6,3%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...