Οι δηλώσεις εκπροσώπων αμερικανικών επενδυτικών ταμείων το τελευταίο διήμερο, για την προοπτική αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας, πιέζουν ανοδικά τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων, παρά τις αντίθετες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων. Το επιτόκιο και το σπρεντ του 10ετούς ομολόγου αναφοράς του ελληνικού Δημοσίου αυξάνεται και πάλι από τις αρχές της εβδομάδας, μετά τη μεγάλη πτώση που σημείωσε από τις αρχές του Οκτωβρίου.
Σήμερα το μεσημέρι, το σπρεντ του 10ετούς ομολόγου πέρασε τις 760 μονάδες βάσης (7,6 εκατοστιαίες μονάδες) από τις 650 μονάδες βάσης που είχε υποχωρήσει στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, ενώ το επιτόκιο του διαμορφώθηκε στο χθεσινό κλείσιμο της Δευτερογενούς Αγοράς (ΗΔΑΤ) στο 9,74%. Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, το έναυσμα για την αύξηση των ελληνικών επιτοκίων δόθηκε από τις δηλώσεις που έκανε προχθές το βράδυ στη Νέα Υόρκη ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pimco, του μεγαλύτερου ταμείου επενδύσεων σε ομόλογα, Μοχάμεντ Ελ Εριάν.
Ο Μ. Ελ Εριάν είπε ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι πιθανή στην επόμενη τριετία - με ένα συντεταγμένο τρόπο και αφού περιορισθεί η μετάδοση των επιπτώσεων της σε άλλες χώρες - ενώ προσέθεσε ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, καθώς δεν υπάρχει εναλλακτική λύση που να υπόσχεται ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης.
Στη συνέχεια, υπήρξαν δηλώσεις σε ανάλογο μήκος κύματος και από τον Αντιπρόεδρο της Manulife Financial Corp., ενός καναδικού επενδυτικού ταμείου που διαχειρίζεται 80 δισ. δολάρια, Ντον Ριτς. Ο Ντ. Ριτς, όπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο Bloomberg είπε ότι η Ευρώπη συνεχίζει να υποφέρει από προβλήματα χρέους. "Τα ευρωπαϊκά προβλήματα δεν πέρασαν, ούτε θα περάσουν", είπε, προσθέτοντας: "Σε κάποιο χρονικό σημείο, η Ελλάδα και κάποιες άλλες από τις χώρες της Περιφέρειας θα πρέπει να αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους. Έτσι, θα ταλαιπωρηθούν για χρόνια από το πρόβλημα της αναδιάρθρωσης και αυτό θα είναι πρόκληση για την ενότητα της Ευρώπης".
Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, δεν συμμερίζονται τις εκτιμήσεις των Αμερικανών επενδυτών. Ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, επανέλαβε χθες, για πολλοστή φορά, ότι δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης καμίας χώρας της Ευρωζώνης.
Αισιόδοξο μήνυμα έστειλε και ο Κλάους Ρέγκλινγκ, Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο ιδρύθηκε τον περασμένο Μάιο και προικοδοτήθηκε με 750 δισ. ευρώ για να στηρίξει τις χώρες της Ευρωζώνης που θα αντιμετώπιζαν προβλήματα χρηματοδότησης. "Τα χειρότερα της κρίσης είναι πίσω μας", είπε ο Κλ. Ρέγκλινγκ σε συνέδριο που έγινε χθες στις Βρυξέλλες. "Η Ευρώπη ανέλαβε αποφασιστική δράση για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του δημοσίου χρέους", είπε, προσθέτοντας ότι "οι ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις έκαναν πάρα πολλά τους τελευταίους μήνες για να διαμορφώσουν τις δομές και τις πολιτικές, με τις οποίες θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα". Είπε ακόμη ότι "κεντρική προσδοκία" είναι ότι καμία χώρα δεν θα χρειαστεί τη βοήθεια του Ταμείου.
Πάντως, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph, την πίεση στα ελληνικά ομόλογα επέτεινε η κακή εντύπωση που δημιούργησε ο έλληνας πρωθυπουργός στη διακαναλική συνέντευξη που έδωσε προχθές μιλώντας για πρόωρες εκλογές εάν το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών είναι αρνητικό για το κυβερνών κόμμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται