Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Φορολογικά δικαστήρια με «συνταγή» ΔΝΤ

Ακόμα και τη δημιουργία φορολογικών δικαστηρίων ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στο πλαίσιο των προτάσεων για βαθιές τομές που κάνει στην κυβέρνηση, λίγες μόλις ημέρες μετά τις απαιτήσεις Προβόπουλου για αναδιάρθρωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών.

Σύμφωνα με έκθεσή που κατατέθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών, το σύστημα σήμερα έχει αδύναμες διοικητικές διαδικασίες για την εκδίκαση προσφυγών, με αποτέλεσμα οι υποθέσεις να χρονίζουν, ενώ και οι αγκυλώσεις στο δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα εμποδίζουν την αποτελεσματικότητα των εφοριακών.

Όπως αποκαλύπτει η «Καθημερινή», στη συνταγή του ΔΝΤ προτάσσονται τα φορολογικά δικαστήρια, ενώ κρίνεται απαραίτητο να δημιουργηθεί νέο σύστημα ελέγχου της αποδοτικότητας των εφοριακών.

Παράλληλα προτείνεται ένα δραστικό λίφτινγκ στον τρόπο λειτουργίας των ΔΟΥ και η καθιέρωση διαδικασιών αποδοτικού ελέγχου της καταβολής του ΦΠΑ, ενώ τέλος απαιτείται η δημιουργία συστήματος που να δίνει τη δυνατότητα ταχύρυθμης επίλυσης φορολογικών διαφορών που να μην ξεπερνά τις 90 ημέρες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή χρονίζουν τουλάχιστον 100.000 φορολογικές υποθέσεις στα δικαστήρια, καθώς για κάθε μία απαιτούνται 7 ή και 8 χρόνια για να τελεσιδικήσουν, στερώντας πολλά χρήματα από το κράτος. Πολλοί πάντως πιστεύουν ότι οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να μη γίνουν βιαστικά, αλλά κατόπιν σημαντικής μελέτης.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πάντως προτείνει να υπάρξουν πέντε ομάδες κρούσης κατά της φοροδιαφυγής, που να επικεντρωθούν:

-Στην εφαρμογή της φορολογικής μεταρρύθμισης
-Στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών,
-Στον έλεγχο των φορολογουμένων και υψηλά ειδοσήματα και μεγάλη περιουσία
-Στον έλεγχο των μεγάλων επιχειρήσεων και τέλος
-Στη φορολογική συμμόρφωση και την παρακολούθηση της απόδοσης παρακρατούμενων φόρων.

Σκεπτικισμός στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Σκεπτικισμό προκαλεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η επιλογή του πρωθυπουργού να ανακινήσει θέμα πρόωρων εκλογών. Στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μετά την διακαναλική συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου δήλωσαν στην «Καθημερινή της Κυριακής» ότι το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν να ακούσουν στο ταμείο είναι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

«Ένα από τα στοιχεία που ελήφθη υπόψη κατά τη σύνταξη και έγκριση του προγράμματος ήταν ότι ο κ. Παπανδρέου είχε μόλις εκλεγεί και με μεγάλη πλειοψηφία», υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά.

O γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν σχεδιάζει να επισκεφθεί την χώρα μας την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου.SKAI.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...