Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Αλμα 2,53% σε Χρηματιστήριο και αγορά ομολόγων

Ευνοϊκές συνθήκες επικράτησαν και σήμερα για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, τόσο στην αγορά ομολόγων όσο και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Στα ομόλογα το spread, δηλαδή η απόδοση που χωρίζει τα ελληνικά 10ετούς διάρκειας από τα αντίστοιχα γερμανικά, μειώθηκε στις 642 μονάδες βάσης από 674 μ.β. χθες και πάνω από 800 μ.β. πριν από μερικές ημέρες. Στο Χρηματιστήριο ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άλμα 2,53% και έκλεισε στις 1.581,9 μονάδες με οδηγό τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζα που αναρριχήθηκε 5,41% υψηλότερα.

Η άνοδος των τιμών των ελληνικών ομολόγων σε υψηλά επίπεδα τετραμήνου (το 10ετές έφθασε το 84) λειτούργησε ευεργετικά για τις τράπεζες και για όλες τις μορφές επενδύσεων που έχουν αναφορά στο δημόσιο χρέος (αμοιβαία κεφάλαια ομολογιών εσωτερικού). Η απόδοση των ομολόγων υποχώρησε στο 8,68%, δηλαδή οι επενδυτές δέχονται να δανείσουν την Ελλάδα με μικρότερη απόδοση, με τάσεις περαιτέρω πτώσης, γεγονός που δημιουργεί προσδοκίες για την αποκλιμάκωση του κόστους του δανεισμού για δημόσιο και επιχειρήσεις.

Οι επενδυτές με τη σειρά τους προεξοφλούν τις προσδοκίες αυτές και τοποθετούνται σε τραπεζικές μετοχές με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν και οι τιμές τους.

Καταλυτικός παράγοντας στην όλη βελτίωση της κατάστασης αποτελεί η άντληση κεφαλαίων από την Εθνική Τράπεζα. Γι΄αυτό και η μετοχή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών συνέχισε τη θετική της πορεία προσεγγίζοντας τα 8,58 ευρώ που είναι και η μέγιστη τιμή τεσσάρων εβδομάδων.

Άλλες μετοχές από τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE-20) που κατέγραψαν ισχυρή άνοδο ήταν του Μυτιληναίου +4,98%, της Τράπεζας Κύπρου +4,71%, της Alpha Bank +4,53%, της Αγροτικής Τράπεζας +4,30% και της ΔΕΗ +3,85%. Μόνο δύο μετοχές υστέρησαν και έκλεισαν χαμηλότερα της Ελλάκτωρ (-0,32%) και της Coca Cola (-0,38%).

Συνολικά ήταν μία καλή ημέρα για το ελληνικό χρηματιστήριο καθώς η συντριπτική πλειονότητας των μετοχών 141 έκλεισε με άνοδο έναντι 31 με πτώση και 51 χωρίς μεταβολή στην τιμή. Η αξία των συναλλαγών αυξήθηκε σημαντικά στα 176 εκατ. ευρώ, που δείχνει και ότι νέα κεφάλαια τοποθετούνται στην αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...