Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Από τη συνένωση «Πίνδου» - «Αρτας» θα προκύψει ένας όμιλος που θα ελέγχει πάνω από το 30% της εγχώριας παραγωγής πουλερικών!!!

Στην εκπόνηση και περάτωση μελέτης συγχώνευσης μέχρι το τέλος του έτους, που μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία μίας από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες τροφίμων, προχωρεί ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «Πίνδος», που αποτελεί τον εγχώριο «ηγέτη» της συγκεκριμένης αγοράς και ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αρτας. Οπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του Δ.Σ. της «Πίνδου», Μ. Κασσής, στην πρόσφατη τακτική γενική συνέλευση του συνεταιρισμού στα Ιωάννινα, η συγχώνευση μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα, αλλά η μελέτη θα καθορίσει επακριβώς τα σχετικά δεδομένα.Αναφερόμενος στα δεδομένα της αγοράς, ο κ. Κασσής υπογράμμισε τα προβλήματα ρευστότητας, που υφίστανται, τα οποία γίνονται ακόμη μεγαλύτερα συνδυαζόμενα με τις υψηλές τιμές των πρώτων υλών-ζωοτροφών (δημητριακά), καθώς είναι αυξημένες οι ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης.Σύμφωνα με τον ίδιο, ο τζίρος της «Πίνδου» πέρσι έφτασε τα 180 εκατ. ευρώ, με κερδοφορία περίπου 2,5 εκατ. ευρώ. Το εισόδημα των παραγωγών-συνεργατών του συνεταιρισμού διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα με το 2009 και μάλιστα είχε και κάποια αύξηση, που οφείλεται κυρίως στην καθετοποιημένη λειτουργία του.

Νέες δραστηριότητες
Οσον αφορά στην εξαγορά της βιομηχανίας τροφίμων «ΣΒΕΚΗ» από την «Πίνδο» (έπειτα από πλειστηριασμό και με τίμημα ένα εκατ. ευρώ), ο κ. Κασσής υποστήριξε πως ο τρόπος αξιοποίησης και διεύρυνσης του αντικειμένου της θα καθοριστεί έπειτα από μελέτη. Πάντως από τον πιθανό «γάμο» της «Πίνδου» και του αντίστοιχου μικρότερου συνεταιρισμού της Αρτας, θα προκύψει ένας όμιλος που θα ελέγχει πάνω από το 30% της εγχώριας παραγωγής πουλερικών με καθετοποιημένη δραστηριότητα, ισχυρό πανελλαδικό δίκτυο και πλειάδα τελικών προϊόντων. Το εργατικό δυναμικό των δύο συνεταιρισμών υπερβαίνει τα 1.000 άτομα και πιθανώς να είναι και ένα από τα σημεία που θα προκύψουν περικοπές, εάν η συμφωνία ευοδωθεί.

Προβλήματα
Να σημειωθεί πάντως ότι ο κλάδος της πτηνοτροφίας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, λόγω της κρίσης, καθώς εκτιμάται ότι η συρρίκνωση στις πωλήσεις προϊόντων του φτάνει το 15-20% και βέβαια το κόστος έχει αυξηθεί κατακόρυφα, εξαιτίας της ανόδου στις τιμές των ζωοτροφών.Οι επιχειρήσεις του κλάδου (περίπου πενήντα σε αριθμό και με συνολικό τζίρο 800 εκατ. ευρώ) προσπαθούν να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους, έχοντας ήδη αιτηθεί (οι περισσότερες) δάνειο κεφαλαίου κίνησης με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...