Καταφεύγουν σε απολύσεις, μειώσεις μισθών
Σημαντική υποχώρηση του τζίρου, των παραγγελιών και επιδείνωση του κλίματος στην αγορά, προκύπτει από την τακτική (ανά εξάμηνο) έρευνα, που πραγματοποιεί ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος, μεταξύ των επιχειρήσεων - μελών του.Ορισμένες επιχειρήσεις, σύμφωνα με την έρευνα, αναζητούν διέξοδο στις αγορές του εξωτερικού, ένα σημαντικό ποσοστό (περίπου 12 %) προχώρησε σε απολύσεις προσωπικού, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των επιχειρηματιών, που επιλέγουν τη μείωση των αμοιβών, με περιορισμό των ημερών εργασίας, αναγκαστικές άδειες, κατάργηση βαρδιών και διαθεσιμότητες.
Η έρευνα αφορά το πρώτο εξάμηνο του 2011 και πραγματοποιήθηκε την περίοδο από 16 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου. Συμμετείχαν 110 μεταποιητικές επιχειρήσεις των νομών της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδος.
Τα βασικά συμπεράσματα περιλαμβάνουν τα εξής:
1. Το 45,45% των επιχειρήσεων δηλώνουν ότι έχουν μειώσεις παραγγελιών και παραγωγής, της τάξης του 10% - 30%, το 9,09% δηλώνουν μειώσεις 40%, ενώ αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των επιχειρήσεων που δηλώνουν μείωση 50%. Μόνον μία στις τρεις επιχειρήσεις του δείγματος δεν έχει υποστεί μείωση παραγγελιών και παραγωγής.
2. Το 42 % δηλώνουν μείωση τζίρου κατά 10% - 30% και μόνον το περίπου 35% δηλώνουν καμία απώλεια.
3. Το 11,82 % προχώρησαν σε απολύσεις και το 18 % σε καταργήσεις υπερωριών, ποσοστά που είναι, πάντως, μειωμένα σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2010. Αντίθετα, αυξήθηκε σημαντικά το ποσοστό των επιχειρήσεων που προχωρούν σε μειώσεις ημερών και αμοιβών (23,64%), με εσωτερικές συμφωνίες. Οι αναγκαστικές άδειες παραμένουν σε ποσοστό περίπου 10%, ενώ ακολουθούν η κατάργηση βάρδιας (6,36%) και διαθεσιμότητα (5,45%).
4. Μειώθηκε επίσης σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2010 και η επενδυτική διάθεση, καθώς μόνο 4 στις 10 φαίνεται να επιθυμούν να επενδύσουν.
5. Τα βασικά προβλήματα για τις επιχειρήσεις είναι ο περιορισμός των τραπεζικών πιστώσεων, η μείωση της ζήτησης και οι κίνδυνοι από τις ακάλυπτες επιταγές. Οι προτάσεις τους περιλαμβάνουν μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών, μείωση της γραφειοκρατίας, εξασφάλιση ρευστότητας στην αγορά και εξόφληση των χρεών του κράτους προς τις επιχειρήσεις.
6. Ένα μικρό ποσοστό δηλώνει ότι την περίοδο 2010 - 2011 ανέπτυξαν εξαγωγική δραστηριότητα, για πρώτη φορά, επιλέγοντάς την ως λύση εξόδου από το αδιέξοδο της περιορισμένης ζήτησης.
Τέλος, οι επιχειρήσεις σε ποσοστό άνω του 85 % οριοθετούν την έξοδο της ελληνικής οικονομίας μετά το 2012.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται