Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Έσοδα από την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών αναζητά εναγωνίως το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να περιορίσει τη "μαύρη τρύπα" ύψους 3 δις ευρώ του προϋπολογισμού.
Όπως αναφέρει σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», το...

ΥΠΟΙΚ προωθεί άμεσα νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, τα οποία θα μπορούν να αποπληρωθούν μέχρι και σε 45 δόσεις, ενώ παράλληλα προχωρά στην πρόσληψη 100 ιδιωτών που θα βοηθήσουν στην άσκηση… «πιέσεων» σε 10.000 μεγαλοοφειλέτες, οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 150.000 ευρώ ο καθένας στο Δημόσιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη ανέρχονται πλέον στα 41,1 δισ. ευρώ (!) και η ρύθμιση θα αφορά κατά κύριο λόγο 716.000 οφειλέτες (από τους 900.000 συνολικά), οι οποίοι χρωστούν ποσά μέχρι και 3.000 ευρώ ο καθένας.

Οι οφειλέτες θα μπορούν να καταβάλουν τα χρέη τους προς το Δημόσιο εφάπαξ ή σε μηνιαίες δόσεις που μπορεί να φθάσουν τις 45 και ταυτόχρονα απαλλάσσονται από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής κατά ποσοστό ανάλογο των δόσεων της ρύθμισης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την αξιοποίηση δικηγόρων, λογιστών και ελεγκτών, οι οποίοι μαζί με τους εφοριακούς και την ειδική ομάδα κρούσης του υπουργείου Οικονομικών θα αναζητήσουν τους μεγαλοοφειλέτες και θα προωθήσουν όλα τα αναγκαστικά μέτρα (ειδοποιητήρια, κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων κ.ά.) για την είσπραξη μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Πρόκειται για τους 100 ιδιώτες που θα προσληφθούν με διαδικασίες εξπρές ως εξωτερικοί σύμβουλοι και θα αναλάβουν την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών από 100 μεγαλοοφειλέτες που χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 150.000 ευρώ ο καθένας τους.

Οι ίδιοι θα αναλάβουν τον εντοπισμό των 10.000 οφειλετών που χρωστούν στο Δημόσιο 37 δισ. ευρώ και να «ανακαλύψουν» ποιες είναι οι πραγματικές διευθύνσεις κατοικίας αυτών τους οποίους αδυνατούν να εντοπίσουν τα δικαστικά τμήματα των εφοριών.

Θα αναλάβουν ακόμα την ακριβή καταγραφή των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων των μεγαλοοφειλετών (ακίνητα, Ι.Χ. αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής ύψος καταθέσεων στις τράπεζες, σε μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κλπ . Στη συνέχεια θα ενημερώνουν τις αρμόδιες ΔΟΥ, προκειμένου οι εφορίες να προχωρούν σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Παράλληλα, νέου τύπου «περαίωση» σχεδιάζεται για αυτοαπασχολούμενους με ακίνητη περιουσία αξίας μεγαλύτερης των 400.000 ευρώ, όπως και για εταιρείες με ετήσιο τζίρο άνω των 20 εκατ. ευρώ που είχαν εξαιρεθεί από τη γενική ρύθμιση του 2010 για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της περιόδου 2000-2009.

Θα ακολουθήσει μία αυτοματοποιημένη διαδικασία συνοπτικού φορολογικού ελέγχου από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, η οποία μετά τις αναγκαίες διασταυρώσεις (εισόδημα, δαπάνες κ.ά.) θα προσδιορίσει τα οφειλόμενα ποσά φόρου για κάθε ανέλεγκτη χρήση.

Star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...