Μετά τον Κάρστεν Σλότερ, διευθύνοντα σύμβουλο του τηλεπικοινωνιακού ομίλου Swisscom, νεκρός βρέθηκε και ο οικονομικός διευθυντής της Zurich Insurance Group, Πιέρ Βοτιέ - Και οι δύο περιπτώσεις θυμίζουν τις μαζικές αυτοκτονίες υψηλόβαθμων στελεχών της France Telecom
Σοκ στην ελβετική κοινή γνώμη και προβληματισμό στις Αρχές προκαλεί η δεύτερη, μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, υπόθεση αυτοκτονίας ενός από τα κορυφαία «golden boys» της χώρας.
Έπειτα από τον 50χρονο Κάρστεν Σλότερ, διευθύνοντα σύμβουλο του τηλεπικοινωνιακού ομίλου Swisscom, που βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του την Τρίτη, 23 Ιουλίου, νέος μυστηριώδης και ξαφνικός θάνατος συγκλονίζει την Ελβετία.
Το πρωί της Δευτέρας, 26 Αυγούστου, ο 53χρονος Πιέρ Βοτιέ, οικονομικός διευθυντής (CFO) της Zurich Insurance Group, που είναι η μεγαλύτερη ασφαλιστική της χώρας, βρέθηκε νεκρός -επίσης στο σπίτι του. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για αυτοκτονία. Και οι δύο περιπτώσεις «ξυπνούν» μνήμες από τις μαζικές αυτοκτονίες υψηλόβαθμων στελεχών της France Telecom, την περίοδο 2008-2009.
Ενώ τα ακριβή αίτια του θανάτου του Βοτιέ δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά και οι Αρχές τηρούν σιγή ιχθύος, έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση αναφορικά με τους λόγους που μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, δύο άκρως επιτυχημένοι άνδρες στην Ελβετία, μια χώρα όπου τα σημάδια της κρίσης δεν έχουν κάνει την εμφάνισή τους, αποφάσισαν να βάλουν τέλος στη ζωή τους.
Ο Κάρστεν Σλότερ, όσο και ο Πιέρ Βοτιέ, θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς πως τα είχαν όλα στη ζωή τους. Καριέρα, δόξα και χρήμα. Ένα τρίπτυχο που οι περισσότεροι άνθρωποι κυνηγάνε μα λίγοι καταφέρνουν να αποκτήσουν. Και οι δύο, κατείχαν από τις πιο περιζήτητες και αξιοζήλευτες επαγγελματικές θέσεις στον πλανήτη και μάλιστα σε μία χώρα, που για εκατομμύρια ανθρώπους αποτελεί κάτι πολύ μακρινό και άπιαστο. Άλλοι θα έδιναν τα πάντα, για να ζήσουν έστω και λίγο στη χώρα με υψηλό βιοτικό, αλλά και πνευματικό επίπεδο. Και όμως, αυτοί οι δύο άντρες, φαίνεται πως δεν άντεξαν τη ζωή στο σπουδαίο αυτό πολιτιστικό κέντρο, και επέλεξαν να δώσουν τέλος στον εφιάλτη, που για άλλους φαντάζει όνειρο.
Γιατί, λοιπόν, οι Σλότερ και Βοτιέ, να έχουν μία τόσο τραγική κατάληξη από τη στιγμή που ζούσαν στην Ελβετία, μια χώρα που φαίνεται πως προσφέρει την καλύτερη ποιότητα ζωής στον κόσμο; Μήπως τελικά οι έρευνες έχουν κάνει λάθος;
Ποιοι ήταν οι Σλότερ και Βοτιέ
Ο Κάρστεν Σλότερ ήταν Γερμανός υπήκοος και διέμενε στο Φράιμπουργκ της δυτικής Ελβετίας. Είχε αρχίσει την καριέρα του στην Mercedes-Benz, πριν να αλλάξει κατεύθυνση και να περάσει στο χώρο των τηλεπικοινωνιών για την Debitel το 1992, εργαζόμενος τόσο στη Γερμανία όσο και στη Γαλλία. Στη Swisscom πήγε το 2000, ενώ τη γενική της διεύθυνση ανέλαβε το 2006.
Το πόσο αξιοσέβαστος ήταν στην Ελβετία -και όχι μόνο- στον χώρο των τηλεπικοινωνιακών επιχειρήσεων φάνηκε και από τη δήλωση της υπουργού Περιβάλλοντος, Μεταφορών, Ενέργειας και Επικοινωνιών της Ελβετίας, Ντόρις Λιούτχαρντ, όταν κλήθηκε να σχολιάσει για το θάνατό του. Η Λιούτχαρντ δήλωσε «σοκαρισμένη», ενώ σημείωσε ότι η ελβετική οικονομία έχασε μία εκ των βασικών «διαμορφωτικών της προσωπικοτήτων».
Ο Πιέρ Βοτιέ, γεννηθείς το 1960, από την άλλη, κατέλαβε τη θέση του CFO της Zurich Insurance Group τον Σεπτέμβριο του 2011, μετά από θητεία σε άλλα διευθυντικά πόστα της εταιρείας. Πολίτης Βρετανίας και Γαλλίας εργαζόταν για τη Zurich Insurance από το 1996. Ήταν κάτοχος δύο Master στα διεθνή οικονομικά από το Ecole des Hautes Etudes Commerciales και στο ιδιωτικό δίκαιο από το Πανεπιστήμιο της Σορβόνης στο Παρίσι, ξεκίνησε την καριέρα του στην KPMG το 1982.
Εργάστηκε επί δύο χρόνια στο γαλλικό υπουργείο εξωτερικών υποθέσεων και συνεργάστηκε με τη JPMorgan Chase & Co το 1985, όπου και παρέμεινε μέχρι τη «μετεγγραφή» του στη Zurich Insurance το 1985.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται