Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Ρύθμιση οφειλών ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ με ευνοϊκούς όρους


Ρεαλιστική πρόταση ρύθμισης των οφειλών από το 2009 ως και τον Μάιο του 2013 και επιβράβευση – bonus για τους...ταμειακά ενήμερους ασφαλισμένους μεταξύ άλλων, ζητά με παρέμβασή του ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ιωάννη Βρούτση.

Όπως αναφέρει ο κ. Λ. Αυγενάκης στο έγγραφό του: «η τελευταία νομοθετική ρύθμιση που έγινε με το Ν. 4152/2013 δεν είναι αρκετά ρεαλιστική. Αυτό που χρειάζεται είναι μια θαρραλέα ρύθμιση, που θα μπορέσει να δώσει την ευκαιρία στους ενεργούς ασφαλισμένους να ξαναρχίσουν να καταβάλλουν τις εισφορές τους, αλλά και να επανενταχθούν οι διαγραφέντες οφειλέτες το οποίο είναι και πάγιο αίτημα όλων των ασφαλισμένων».

Ο ΟΑΕΕ ένα από τα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας, ήταν πριν την οικονομική κρίση, από τα πιο εύρωστα ταμεία. Δυστυχώς η οικονομική κρίση έπληξε καίρια τους ελεύθερους επαγγελματίες με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να κλείνουν τις επιχειρήσεις τους, και άλλοι να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ο ΟΑΕΕ ασφαλίζει 732.000 επαγγελματίες και από αυτούς σχεδόν οι μισοί χρωστάνε στο ταμείο και η συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών χρωστάει μικρά και μεσαία ποσά, αποδεικνύοντας έτσι ότι αυτοί οι άνθρωποι ενώ θέλουν να είναι ταμειακά ενήμεροι δεν δύνανται λόγω των οικονομικών συνθηκών.

Ο κ. Λ. Αυγενάκης ζητά να υπάρξει ρύθμιση για τους οφειλέτες από το 2009 και μετά, που να περιλαμβάνει την δυνατότητα αποπληρωμής των χρεών σε πολλές, μικρές δόσεις, την δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση χρεών όλων των ασφαλισμένων ( ακόμα και αυτών που έχουν διαγραφεί ), τη γενναία μείωση των επιτοκίων που αφορά την καθυστέρηση στη πληρωμή των εισφορών, κάτι που θα ελαττώσει κατά πολύ τις προσαυξήσεις καθώς και να δίνεται η δυνατότητα στον ασφαλισμένο να μπορεί να επιλέξει χαμηλότερα κλιμάκια ασφάλισης, όπου και θα υπολογιστεί το τελικό ποσό της σύνταξης

Επίσης, όπως επισημαίνει ο Ηρακλειώτης Βουλευτής «πρέπει επιτέλους να υπάρξει επιβράβευση - bonus και για τους συνεπείς ασφαλισμένους, που δεν έχουν οφειλές προς το ταμείο και συνεχίζουν παρόλες τις δυσκολίες να είναι ταμειακά ενήμεροι, καθώς να υπάρξει συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης – τραπεζών, για να δίνονται ευκολότερα δάνεια που αφορούν κεφάλαια κίνησης και με χαμηλά επιτόκια όπως και να δίνεται η δυνατότητα σε όποιον θέλει και μπορεί, να πληρώνει σε μια δόση το σύνολο της ετήσιας εισφοράς με έκπτωση 15%.»

Τέτοιες ρυθμίσεις θα έχουν οικονομικά άλλα και κοινωνικά οφέλη. Θα υπάρξει επιτέλους ροή εσόδων στα ταμεία του ΟΑΕΕ αφού πέρα από τους ενεργά ασφαλισμένους, θα επανενταχθούν στα ταμεία και κοντά στους 200.000 ανθρώπους που διεγράφησαν από τον ΟΑΕΕ, οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να επιβιώσουν, να συμμετέχουν σε προγράμματα του ΕΣΠΑ και να διατηρηθούν θέσεις εργασίας. Τέλος θα λυθεί και το μείζον κοινωνικό θέμα που αφορά την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ίδιων και των οικογενειών τους, που τώρα στερούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...