Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Προτάσεις Επιμελητηρίου Μεσσηνίας για την κρίση στους μικρομεσαίους

Μέτρα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ζητεί το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι το 70% των εμπόρων, βιοτεχνών και επαγγελματιών είναι ανασφάλιστοι με αποτέλεσμα να μην έχουν ούτε αυτοί ούτε οι οικογένειές τους πρόσβαση στο ασφαλιστικό σύστημα. Με σχετική ανακοίνωση τάσσεται κατά του ανοίγματος των καταστημάτων την Κυριακή που θα οδηγήσει σε μονοπώληση της αγοράς από "καρτελοποιημένες επιχειρήσεις". Κρίνει ότι θα είναι καταστροφική η άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ζητεί ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, μείωση των ενοικίων, επιδότηση πρόσληψης 650.000 ανέργων, μείωση του ΦΠΑ στα επίπεδα των ανταγωνιστριών χωρών κ.ά.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση του Επιμελητηρίου σημειώνονται τα εξής:

«Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας θέτει, από τον θεσμικό του ρόλο, ως σύμβουλος της πολιτείας, τις εξής προτεραιότητες των ανθρώπων της αγοράς, των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων.

1. Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα, μετά την ανακεφαλαίωσή του από τα χρήματα πολιτών και επιχειρήσεων, για να ενισχύσει την πραγματική οικονομία.

2. Σε αντίθεση με την πτώση του τζίρου σε ποσοστό πλέον του 50%, το Επιμελητήριο διαπιστώνει αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ.

Ζητείται από τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ πάγωμα όλων των τιμολογίων και μειώσεις σε κλάδους της οικονομίας που ακόμα προσπαθούν να παράξουν προϊόντα και υπηρεσίες.

3. Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας ζητά μείωση των ενοικίων επαγγελματικής στέγης, με εξωδικαστική επίλυση των διαφορών, ώστε να αποφύγουν οι επαγγελματίες – έμποροι επιζήμιους, μακροχρόνιους δικαστικούς συμβιβασμούς.

4. Να δοθεί η δυνατότητα στις ΜμΕ να προσλάβουν έναν εργαζόμενο με επιδότηση εργασίας, στόχος είναι η απορρόφηση τουλάχιστον 650.000 ανέργων.

5. Απλοποίηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, ώστε αυτά τα χρήματα να μη χαθούν και να φτάσουν μέσα από τις απλές διαδικασίες, ως ενίσχυση, στην πραγματική οικονομία. Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας θεωρεί ότι τα χρήματα των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ θα ενισχύσουν την ρευστότητα, θα αυξηθεί η απασχόληση, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

6. Πρέπει το πολιτικό μας σύστημα να πείσει τους δανειστές μας ώστε οι φόροι των επιχειρήσεων και ο ΦΠΑ να είναι ίδιος με τις ανταγωνίστριες χώρες, διότι έτσι θα τονωθεί οικονομικά και ψυχολογικά η αγορά προς όφελος της ελληνικής οικονομίας.

7. Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές θα λειτουργήσει προς όφελος των μεγάλων και όχι των μικρών επιχειρήσεων. Θα γίνει μονοπώληση της αγοράς από μεγάλες "καρτελοποιημένες" επιχειρήσεις.

8. Περισσότεροι από το 70% των ελεύθερων επαγγελματιών, εμπόρων, βιοτεχνών και επιχειρηματιών είναι ανασφάλιστοι.

Δεν μπορούν να είναι ενήμεροι στις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα πάνω από ένα εκατομμύριο συνάνθρωποι μας, τόσο οι ίδιοι, όσο και οι οικογένειες τους να μην έχουν πρόσβαση στο ασφαλιστικό σύστημα.

Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας έχει κάνει σημαντικές και υλοποιήσιμες προτάσεις, ώστε να αποκτήσουν και πάλι εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες ασφαλιστική ενημερότητα και κάλυψη.

9. Για το ενδεχόμενο άρσης της απαγόρευσης πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, την δεδομένη περίοδο, μια τέτοια απόφαση θα ήταν καταστροφική. Τόσο για τους δανειολήπτες όσο και για την κτηματαγορά γενικότερα, με πλήρη απαξίωση των τιμών των ακινήτων, λόγω της υπερπροσφοράς, που θα οδηγήσει σε αφανισμό και την κτηματαγορά.

Ευελπιστούμε ότι η κυβέρνηση θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα υιοθετήσει τις απόψεις των Επιμελητηρίων και των συλλογικών οργάνων που εκπροσωπούν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα πράξει ότι είναι δυνατόν για να δώσει λύση που θα εξασφαλίζει την βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, διότι το ζητούμενο είναι να εξέλθει η χώρα μας από την παρατεταμένη ύφεση.

Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, με βάση τον θεσμικό του ρόλο, θα αναζητεί λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη του, προβάλλοντας τα σε κάθε συνάντηση, τόσο με τα κυβερνητικά στελέχη, όσο και σε κάθε άλλο αρμόδιο φορέα».


eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...