Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Εξοντωτικές ποινές για τη φοροδιαφυγή ετοιμάζει η κυβέρνηση


Οι ποινικές διώξεις για μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και διακίνησης «βρόμικου» χρήματος δεν θα έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα, οι παραβάτες θα οδηγούνται αμέσως στη φυλακή, ενώ τα περιουσιακά τους στοιχεία, κινητά και ακίνητα, θα δημεύονται άμεσα

Άμεση δήμευση της περιουσίας των φοροφυγάδων και φυλάκιση χωρίς αναστολή είναι μερικές από τις εξοντωτικές ποινές που θα προβλέπονται σύμφωνα με το νέο νόμο που σχεδιάζουν τα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης. Στόχος του νέου αυτού νόμου είναι η ολοκληρωτική πάταξη της φοροδιαφυγής και της διακίνησης «μαύρου» χρήματος.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο βρίσκεται στην τελική του φάση και θα ανακοινωθεί σύντομα, καθώς αποτελεί μια από τις βασικές προϋποθέσεις που έχει θέσει η τρόικα ώστε να υπάρξει νέα στήριξη προς τη χώρα μας και ελάφρυνση του χρέους ή χαλάρωση της λιτότητας.

Όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, οι ποινικές διώξεις για μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και διακίνησης «βρόμικου» χρήματος δεν θα έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα, οι παραβάτες θα οδηγούνται αμέσως στη φυλακή, δεν θα έχουν δυνατότητα συμβιβασμού, τα περιουσιακά τους στοιχεία, κινητά και ακίνητα, θα δημεύονται άμεσα και θα μπαίνουν ενέχυρο, ώστε το Δημόσιο να εισπράττει σε σύντομο χρονικό διάστημα τα… χρωστούμενα.

Διαπραγματευτικό χαρτί

Θα πρέπει να αναφερθεί εξάλλου ότι με το εν λόγω σχέδιο νόμου το οικονομικό επιτελείο θέλει να δώσει ακόμη ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στον πρωθυπουργό, ο οποίος επιθυμεί να ανοίξει τη συζήτηση για νέες μειώσεις φόρων, μετά το ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά και για περιορισμένες παροχές στις αδύναμες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού και προς τις επιχειρήσεις, με μοναδικό στόχο να βάλει «φρένο» στη λιτότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο «πακέτο» των νέων μέτρων κατά της φοροδιαφυγής τα στελέχη των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης βάζουν τις τελευταίες «πινελιές», καθώς θέλουν όλα να είναι έτοιμα μέχρι την έλευση των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα, αμέσως μετά τη διεξαγωγή των γερμανικών εκλογών στις 22 Σεπτεμβρίου.

Με βάση τα νέα μέτρα που σχεδιάζεται να θεσπιστούν, το «οπλοστάσιο» του φοροελεγκτικού μηχανισμού του κράτους ενισχύεται, αφού μεταξύ άλλων θα προβλέπονται τα εξής:

* Οι διοικητικοί συμβιβασμοί, αλλά και η παροχή ευνοϊκών κινήτρων, όπως π.χ. δόσεις, μείωση προστίμων, προσαυξήσεων κ.ά., για τους φορολογουμένους που θα εντοπιστούν να μην έχουν υποβάλλει φορολογικές δηλώσεις και να μην έχουν αποδώσει αναλογούντες ή παρακρατούμενους φόρους, σταματούν αυτόματα από τη στιγμή που τεθούν σε εφαρμογή οι διατάξεις του νέου νόμου. Από την άλλη πλευρά, ο πρόσθετος φόρος δεν θα μειώνεται, ενώ δεν θα παρέχεται η δυνατότητα καταβολής σε δόσεις του κύριου και του πρόσθετου φόρου στις περιπτώσεις που οι παραβάσεις αφορούν φόρο εισοδήματος, περιουσίας, μεταβίβασης, κληρονομιών και γονικών παροχών, καθώς και φόρους κατανάλωσης.

* Θα δημεύεται εντός 24ώρων η κινητή και ακίνητη περιουσία όσων συλλαμβάνονται για μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, ξέπλυμα «βρόμικου» χρήματος, αλλά και για ψευδείς δηλώσεις «πόθεν έσχες», καθώς καταργούνται όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες. Υπενθυμίζεται ότι με τις ισχύουσες διατάξεις μπορεί να περάσουν και 10 χρόνια για να προχωρήσουν οι δημεύσεις, αφού θα πρέπει να υπάρχει αμετάκλητη - τελεσίδικη απόφαση των δικαστηρίων.

* Για παραβάσεις «ηπιότερης» μορφής θα μπαίνουν σε ενέχυρο τα κινητά και ακίνητα των συλληφθέντων για φοροδιαφυγή, με στόχο το Δημόσιο να αποφεύγει χρονοβόρες διαδικασίες και να μπορεί ταχύτατα να προχωρά στην παρακράτηση χρηματικών ποσών έναντι του οφειλόμενου φόρου ή του χρέους του φορολογουμένου. Θα πρέπει, βέβαια, να αναφερθεί ότι μόνο στην περίπτωση που ο φορολογούμενος δικαιωθεί τελεσίδικα από τα δικαστήρια θα του επιστρέφονται τα χρήματα και μάλιστα, εντόκως.

* Δεν θα έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα οι ποινικές διώξεις για μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και διακίνηση «βρόμικου» χρήματος, ακόμη και στις περιπτώσεις που οι παραβάτες που συλληφθούν δεχθούν να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό του πρόσθετου φόρου που τους έχει βεβαιωθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη κι αν οι παραβάτες προσφύγουν στα δικαστήρια δεν θα γλιτώνουν από τη φυλακή, αφού η ποινή δεν θα αίρεται.

Υπενθυμίζεται ότι στο «στόχαστρο» του φοροελεγκτικού μηχανισμού έχουν μπει και όσοι έχουν χρέη άνω των 10.000 ευρώ, αφού οι εφορίες «ξεσκονίζουν» τις σχετικές λίστες και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να στείλουν τα πρώτα ραβασάκια στους οφειλέτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...