Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

ΦΠΑ: μόνο 2 στις 10 επιχειρήσεις πέρασαν τη μείωση στις τιμές

Το ειδικό σήμα έχουν προμηθευτεί μόλις 15.000 επιχειρήσεις σε σύνολο 70.000 πανελλαδικά.


Ασυγκίνητες άφησε τις επιχειρήσεις εστίασης το «μπόνους» του θαλασσί σήματος, με το οποίο συνοδεύτηκε το μέτρο για τη μείωση του ΦΠΑ στο 13%.

Στην πλειονότητά τους προτίμησαν να καρπωθούν στο σύνολό της τη μείωση και να μην την περιορίσουν ούτε στο ελάχιστο του 5% που θα τους διασφάλιζε ένα θετικό για τον καταναλωτή «προφίλ».

Οπως παραδέχτηκε χθες στο περιθώριο της παρουσίασης έρευνας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Γιώργος Καββαθάς (ΓΣΕΒΕΕ), μόλις 2 στις 10 επιχειρήσεις εστίασης έχει προμηθευτεί το θαλασσί σήμα, που υποδεικνύει ότι πέρασαν στις τιμές τουλάχιστον κατά 5% τη μείωση του ΦΠΑ.

Ο αριθμός των επιχειρήσεων που προμηθεύτηκαν το ειδικό σήμα, σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, παραμένει ο ίδιος με τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του μέτρου ένα μήνα μετά την έναρξή του (1η Αυγούστου). Το σήμα έχουν προμηθευτεί μόλις 15.000 επιχειρήσεις σε σύνολο 70.000 πανελλαδικά, τόνισε ο κ. Καββαθάς, που δεν έκρυψε το γεγονός ότι και ο ίδιος περίμενε μεγαλύτερη ανταπόκριση. Η αρνητική αυτή εξέλιξη δημιουργεί και τις πρώτες ανησυχίες για τις επιπτώσεις στα έσοδα.

Ο κ. Καββαθάς αμφισβήτησε εμμέσως χθες τις εκτιμήσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ότι η εφαρμογή του μέτρου δεν θα επιφέρει μείωση στα έσοδα λόγω της αύξησης της ζήτησης που θα προκληθεί από τη μείωση των τιμών.

«Δεδομένου ότι ο δηλωμένος τζίρος στην εστίαση είναι 6,5 δισ. ευρώ το έτος, με ΦΠΑ 23% τα έσοδα είναι 1,4 δισ. ευρώ. Με ΦΠΑ 13%, τα έσοδα μειώνονται στα 850 εκατ. ευρώ. Επομένως, για να επιτευχθούν τα έσοδα που χάθηκαν, θα έπρεπε ο αδήλωτος τζίρος, το “μαύρο” δηλαδή χρήμα που υποτίθεται ότι θα έφερναν στην επιφάνεια οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ στην εστίαση, να ήταν σχεδόν άλλα 5-6 δισ. ευρώ, νούμερο προφανώς εξωπραγματικό», τόνισε χαρακτηριστικά χθες ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...