Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Σε μια «δίκαιη και χωρίς υπερβολές» κλαδική σύμβαση προσβλέπει η ΕΣΕΕ

Η ΕΣΕΕ, θεωρώντας ότι η ύπαρξη συλλογικής σύμβασης εργασίας συμβάλλει στην ομαλότητα στον κλάδο τόσο για τους εργοδότες όσο και για τους εργαζόμενους, θα συνεχίσει τις σχετικές διαπραγματεύσεις με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, αναφέρει ο κ. Κορκίδης

«Το παράπονο μου από τότε που ασχολήθηκα με τα κοινά πριν μία δεκαετία ήταν και εξακολουθεί να είναι ότι πάντα τρέχουμε πίσω από γεγονότα και καταστάσεις, αντί να τα σχεδιάζουμε. Αυτό αποδεικνύεται για άλλη μια φορά με τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) όταν από τον Δεκαπενταύγουστο ξεκίνησα τον διάλογο για να φτάσουμε το βράδυ της τελευταιάς ημέρας λήξης της τρίμηνης παράτασης για να βρούμε Σολομώντεια λύση», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης σχετικά με το "πρωτόκολλο διαπραγμάτευσης" για συνέχιση του διαλόγου και σύνταξης μίας νέας ΣΣΕ του εμπορίου μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2013.

Η ΕΣΕΕ, θεωρώντας ότι η ύπαρξη συλλογικής σύμβασης εργασίας συμβάλλει στην ομαλότητα στον κλάδο τόσο για τους εργοδότες όσο και για τους εργαζόμενους, θα συνεχίσει τις σχετικές διαπραγματεύσεις με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, αναφέρει ο κ. Κορκίδης και προσθέτει:

«Έχουμε λοιπόν προτείνει τον σχεδιασμό μίας νέας εθνικής κλαδικής συλλογικής σύμβασης "σε λευκό χαρτί" για το εμπόριο. Κύριο σκεπτικό μας είναι να ξεκινήσει ο βασικός μισθός από τα 751 ευρώ για όλους τους εργαζόμενους και για όλες τις ειδικότητες στο εμπόριο, ώστε να επιστρέψει σταδιακά στα πρό κρίσης επίπεδα.

Σε ένδειξη των προθέσεων μας και για να κρατήσουμε τις διαπραγματεύσεις "ζωντανές" υπογράψαμε με την ΓΣΕΒΕΕ και την ΟΙΥΕ ένα "πρωτόκολλο διαπραγμάτευσης" για συνέχιση του διαλόγου και σύνταξης μίας νέας ΣΣΕ του εμπορίου μέχρι 31-12-2013. Εύχομαι τις επόμενες 60 ημέρες να πρυτανεύσει η λογική και να δημιουργήσουμε από κοινού μία νέα, δίκαιη, χωρίς υπερβολές και με προοπτική κλαδική σύμβαση για το ελληνικό εμπόριο».

Στη δήλωσή του, ο κ. Κορκίδης, σχολιάζει αναλυτικά τα εξής:

"Στις 31 Οκτωβρίου 2013, έληξε η εκ του νόμου 3μηνη περίοδος υποχρεωτικής παράτασης της από 26/7/12 ετήσιας κλαδικής σύμβασης του εμπορίου.

Από 1ης Νοεμβρίου λοιπόν και σύμφωνα με το νόμο (άρθρο 2, παρ. 4 ΠΥΣ 6/2012), για τους εργαζόμενους στις εμπορικές επιχειρήσεις ισχύουν πλέον τα εξής:

1. Οι σχέσεις εργασίας των ήδη απασχολούμενων εργαζόμενων μετατρέπονται σε ατομικές συμβάσεις. Από τους κανονιστικούς όρους της λήξασας σύμβασης, εξακολουθούν να ισχύουν, ως όροι ατομικής σύμβασης πλέον, οι εξής:

• Ο βασικός μισθός της κλαδικής σύμβασης.

• Το επίδομα ωρίμανσης («πολυετίες»), το οποίο υπενθυμίζεται ότι υπολογίζεται όπως έχει «παγώσει» στις 14-2-2012.

• Το επίδομα τέκνων.

• Το επίδομα σπουδών.

• Το επίδομα επικινδύνου εργασίας, για όποια ειδικότητα προβλέπεται.

Όλοι οι λοιποί όροι της λήξασας συλλογικής σύμβασης παύουν να ισχύουν και η σχετική προσαρμογή στα παραπάνω νέα μισθολογικά επίπεδα γίνεται με διευθυντικό δικαίωμα και χωρίς να απαιτείται προηγούμενη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων.

Περαιτέρω ωστόσο μείωση από τα παραπάνω από το νόμο καθοριζόμενα και μέχρι το επίπεδο του κατώτατου μισθού των 586 Euro, πρέπει -ως αναπροσαρμογή ατομικής πλέον σύμβασης εργασίας- να έχει την σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου.

2. Τα παραπάνω δεν ισχύουν για τους νεοπροσλαμβανόμενους, οι οποίοι μπορούν να προσλαμβάνονται με τα κατώτατα όρια μισθών, που ξεκινούν (ανάλογα με τις ωριμάνσεις) από τα 586 Euro ή τα 511 Euro για τους νέους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...